След заместник-министрите от служебния кабинет и областните управители започнаха да подават своите оставки почти едновременно и в един ден. Един след друг молбите си за напускане подадоха 22 от губернаторите и един заместник областен управител. Повечето пишат в мотивите си за напускане, че са изпълнили ангажимента си към служебното правителство и е редно партиите, подкрепящи редовното, да излъчат своите представители. 

Оставките си до обед в понеделник подадоха областните управители на Софийска област, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Ямбол, Варна, Видин, Монтана и Смолян. Последваха ги колегите им от Габрово, Добрич, Велико Търново, Плевен, Търговище, Русе, Силистра и Разград. Заявленията си за освобождаване от постовете депозираха и областните управители на Враца, Благоевград, Бургас, Стара Загора, Шумен.

"В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт", съобщиха от пресслужбата на МС в понеделник. От институцията напомнят, че областните управители трябва да изпълняват функциите си, докато МС обсъди исканията им за напускане на постовете. А те ще бъдат разглеждани поетапно.

Слред първите, подали оставка, беше областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

"Когато през миналата година бях поканен от служебното правителство да поема поста, приех, за да помогна на Майка България да премине успешно през труден период на политическа криза. С назначаването на редовно правителство считам своя дълг към родината за изпълнен. За да дам възможност да бъде назначен човек, който има необходимите умения и е готов да следва политиката на партиите, които са ви назначили, заявявам желанието си, в съответствие с чл. 29, ал. 3 от Закон за администрацията, да бъда освободен от заеманата длъжност възможно най-бързо", пише той в мотивите си до МС.

Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев подаде заявление за освобождаване, съобщиха от управата.

Стойчев обясни, че е изпълнил ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев, участвайки в организацията на изборите за народни представители на 2 април 2023г., които на територията на най-голямата област в България са преминали без инциденти. От 6 юни има ново избрано коалиционно правителство и политическата отговорност се носи само от това правителство и назначените от него хора, се казва още в мотивите на Стойчев.

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков също подава оставка. Това обяви той на страницата си във фейсбук.

"Моля на първото за тази седмица заседание на Министерския съвет да внесете и приемете оставката ми като областен управител на област с административен център град Пазарджик. Мотивите ми са продиктувани от разбиранията ми за политика и политически процес.

За повече от двадесет години обществена и политическа дейност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип", пише в писмо до премиера Денков губернаторът на Пазарджик, информира БТА.

"Не считам, че политическите ми разбирания, идеологията, каузите в които вярвам и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с Вашите и тези на политическите партии, които представлявате! Нещо повече - диаметрално противоположни са.

Считам, че е невъзможно да продължа да изпълнявам задълженията си по закон, като член и ръководител на политически кабинет, провеждащ държавната политика в областта, в изпълнение на поставени стратегически цели и приоритети от програмата на председателствания от Вас Министерски съвет. Редно е да натоварите с тази задача човек, близък до Вашата идеология и споделящ Вашите възгледи", казва още Величков.

Областният управител в оставка използва случая да изрази благодарността си към Президента на Република България, Гълъб Донев и ръководения от него екип на Министерски съвет, както и за доверието. Той благодари и на кметовете на общини, общинските съветници, служителите в държавната и общински администрации, доброволците и гражданите на област Пазарджик. Величков казва, че остава с уважение, надява се молбата му да бъде уважена незабавно и пожелава "да опазите Родината мирна, демократична и горда", заявява още Трендафил Величков.

Областният управител на област Хасково Красимир Ангелов също подаде заявление до Министерския съвет за освобождаване от поста, съобщиха от пресцентъра на държавната управа. Ангелов счита това за морален акт, тъй като не е назначен от настоящия кабинет. Той е благодарил на всички служители на областна администрация-Хасково за съвместната дейност и започналите инициативи за подобряване работата на администрацията и улесняване обслужването на гражданите.

"Надявам се, че на поста областен управител на област Хасково ще бъде назначен човек, който не се ръководи от тесни политически интереси, а ще бъде воден от спазването на законите и равнопоставеността на частните и обществени субекти", каза Ангелов, цитиран от пресцентъра.

Областният управител на Монтана Валери Димитров и заместник-областният управител Кирил Делев са депозирали заедно своите оставки пред правителството, информира БТА.

Своето решение те са представили и пред състава на областната администрация в 9:30 часа днес, съобщиха от областната управа.

Валери Димитров заяви, че причините да подаде оставка са лични. "Чест и почитания за всички, никой не ме е обидил или задължил да напусна, причините за решението ми са изцяло лични", обяви Димитров. По лични причини напуска и зам.областният управител Кирил Делев.

Валери Димитров е областен управител на Монтана за втори път. Той беше на поста при последното и предишното служебно правителство.

Колегите си последва и областният управител на Ямбол Георги Чалъков, който депозира оставката си също в писмо до министър-председателя Николай Денков, съобщиха от Областната управа. В мотивите си Георги Чалъков изтъква, че не споделя целите и мотивите, с които е формирано новото редовно правителство.

"Не мисля, че вашето управление ще бъде добро за България, напротив - нищо хубаво не ни чака с управляващи, заченали управление на основата на лъжата, лъжата с която излъгаха своите избиратели, изтъквайки неясни мотиви, обслужващи чужди интереси нямащи нищо общо с добруването на България", пише в писмото си Чалъков.

Областната управителка на Габрово Кристина Сидорова обясни мотива си за молбата да бъде освободена с факта, че е изпълнила ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев. "Ролята на областния управител е да привежда на регионално ниво държавната политика. Моите възгледи за политика и принципите ми не ми позволяват да продължа да заемам поста с настоящото правителство", каза за БТА Сидорова.

Областният управител на Добрич Здравко Здравков пък се мотивира: "Бях назначен от служебния кабинет с премиер Гълъб Донев и изпълних ангажиментите, които имах като областен управител в мандата на служебния кабинет. Разбиранията ми за политики и развитие на страната и респективно на област Добрич не съвпадат с настоящото управление и считам, че така е най-честно и за двете страни в процес - за мен и настоящия Министерски съвет".

Областният управител на Варна Марио Смърков също напуска поста.

Варненският губернатор Марио Смърков пък обяви пред медиите в морския град, че подава оставка заради заявения протест от "Продължаваме промяната" днес от 17,30 часа пред сградата на Областната администрация. "Аз приемам това като акт на недоверие от политическа партия, която участва в управлението на държавата, поради което подавам оставка", заяви Смърков, предава БТА.

Той посочи, че се изказва заради предизвиканите в социалните мрежи публични коментари за заповедта му, с която отмени тази на бившия областен управител Благомир Коцев, с която бе забранено движението на автомобили по крайбрежната алея във Варна.

"За крайбрежната алея, която всъщност е улица, има становища на Дирекцията за строителен контрол и на регионалното министерство", каза още Смърков. Той изрази съжаление, че все още няма реакция от страна на Община Варна. "Морската градина не може да бъде въвличана в политически интереси. Настоящото правно положение - затворена алея за движение на автомобили, се запазва до наличие на нова регулация", посочи Смърков. И уточни, че не е важно кой ще създаде регулацията, а това да я има.

Смърков припомни, че по негова заповед бе направена проверка на всички държавни имоти и хидротехнически съоръжения, която показа серия нарушения. По думите му в администрацията са назначавани хора на 4-часов работен ден, които в същото време са работели и в полза на частна фирма. Освен това правното обслужване на управата е обезпечавано от външен доставчик, а в нея има работещи 7 души с юридическо образование.

"Във връзка с формирането на ново правителство и провежданата от него държавна политика, считам за целесъобразно да бъда освободен от длъжността областен управител на област Търговище", се казва в мотивите на областния управител на Търговище Станимир Парашкевов. Тръгват си още колегите му начело на областните администрации в Плевен и Велико Търново. 

Областният управител на Русе Анатоли Станев, също се нареди сред напускащите. Той беше от квотата на "Има такъв народ" и остана на поста, както по време на редовното правителство на Кирил Петков, така и в следващите два служебни кабинета.

"Все по-често ставаме свидетели на предадени ценности, от нас зависи в какви времена искаме да живеем. Нека дадем пример и да не се превръщаме в политически марионетки", коментира Станев. По думите му много често хората се намират на кръстопът между достойнството и интереса. "Това обаче не важи за тези, които са избрали да бъдат последователни. Жалкото е, че редица от т.нар. държавници не осъзнават този факт и се превръщат в заложници на чужди идеи. Разменените роли и обърканата действителност не водят до нищо добро - те са просто част от поредния ден, в който не си заслужава да отстъпваш от принципите си", каза още областният управител на Русе.

Тръгнаха си още в екип областният управител на Силистра инж. Николай Неделчев заедно със заместника му.

При подаване на оставката си областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова също посочи като основен мотив, че всяко правителство е редно да формира свой екип, който да изпълнява на регионално ниво политиката на Министерския съвет.

"В мотивите ми няма нищо лично, напротив - има само коректност и съобразителност с настъпилите промени на централно политическо ниво. С министър-председателя академик Денков сме били част от един екип, аз го поздравих със заемането на поста министър-председател в един толкова труден за държавата момент и му пожелах успех в извеждането на България от политическата и икономическа криза. С достойнство изпълнявах ангажиментите си като областен управител към служебното правителство с премиер Гълъб Донев", каза областният управител на Бургас.

"Ще остана на поста си и ще изпълнявам задълженията си, включително и моят екип, до вземането на решение от страна на Министерския съвет", допълни още проф. Нейкова.

Според областния управител на Благоевград Стоян Христов оставката е морален акт, тъй като вече има избран нов Министерски съвет, а Христов не е назначен от настоящия кабинет. Областният управител на Враца Георги Митов също е депозирал днес заявление за освобождаването.

Още в първия ден на новия кабинет служебният премиер Гълъб Донев освободи всички зам.-министри. Приемникът му Николай Денков изрази неприятната си изненада от този фокт и го нарече "саботаж", защото това щяло да попречи на новите министри да започнат работа. Според Донев обаче саботаж няма, а такава е нормалната институционална практика.