Новият кабинет "Денков-Габриел" пое властта от служебното правителство на церемония в Министерския съвет. Началото й даде химнът на България, а след него прозвуча и химнът на ЕС. Досегашният служебен премиер отправи призив за приемственост и пожелание да не се посяга на държавната администрация, а приемникът му Николай Денков изрази неприятната си изненада, че още днес едновременно са били освободени всички зам.-министри. Това, според новия министър-председател, ще създаде затруднения в работата на новия кабинет.

"Не разбрах какъв е този акт - да бъдат освободени всички зам.-министри още днес", изрази неприятната си изненада Денков. Според него това не помага за плавния преход на властта и ще затрудни новите министри. Донев не коментира въпроса, след като по-рано днес освободи зам.-министрите от служебното правителство.

"С голямо удовлетворение и гордост предаваме управлението", каза служебният премиер, който пръв взе думата, като досегашен домакин на "Дондуков" 1. Той подчерта, че новото, вече редовно правителство, дава надежда на българските граждани и бизнеса. "За тези 10 месеца служебното правителство свърши изключително отговорна и огромна по обем работа", каза той и подчерта, че през август са заварили държавата "на пауза", но сега я предават с добре функциониращи системи. 

Донев изрази очакване, че редовният кабинет ще продължи да работи по основните приоритети и изреди постиженията на своя екип. "Особено в областта на енергетиката - ние скъсахме със зависимостта на доставките на природен газ и ядреното гориво от Русия", изтъкна той като едно от постиженията на кабинета, назначен от президента.

Снимка: БТА

"Институциите работят в пълен синхрон. Не подценявайте ролята на държавните служители, те са гръбнакът на държавата", обърна се Донев към новия премиер Николай Денков.

"Няма нищо по-нормално това българският парламент да избере редовно правителство", каза Денков. И призна, че е бил изненадан от реакцията на президентството и някои партии около избора на неговия кабинет. Денков призова вече да забравят за тези емоции и негативизма. "Защо през последните дни се оказа, че това може да бъде проблем? Моят призив е с избора на този нов кабинет ние да забравим за тези емоции", каза новият премиер.

"В една парламентарна република приоритетите се определят от Народното събрание", репликира той на пожеланието на Гълъб Донев да продължи приоритетите на служебното правителство. Но обеща, че ще заложи на приемствеността, доколкото зависи от него, като подчерта, че това е негов стил още от времето му като министър на МОН.

"С честитото вече свършихме. Моята благословия е: "гърбината ни да е яка", заяви новият министър-председател по време на церемонията в МС, след което министрите се разпръснаха, за да си предават щафетата по министерствата. 

Снимка: БТА