Не можем да се явим заедно с "Атака" на евроизборите заради непреодолимите различия в отношението към Русия. Това каза председателят на НФСБ Валери Симеонов в интервю за предаването "Свободна зона" по ТВ Европа, цитиран от "Фокус".

"Формулата на явяването на евроизборите беше предопределена основно от нашите партньори от ВМРО, които решиха сами да се явят, тъй като считат, че имат възможност да реализират един евродепутат. И ние нямаме друг избор освен да се явяваме също самостоятелно. Всичко, което беше възможно да направим, за да потърсим общо явяване с ВМРО, го направихме. За съжаление, не получихме от тях отговор. Напротив - тяхната кампания се разшири и продължава", обясни Симеонов и добави, че на политически съвет днес или утре ще бъде взето решението за самостоятелно явяване на НФСБ.

"Нещо повече и не особено чистоплътно, но ВМРО прави опити за привличане на активисти от нашите структури. И всичко това са белези на една кампания, която не се очертава да бъде особено почтена", изтъкна Симеонов.

Той обясни, че НФСБ не може да се яви заедно с "Атака" на евроизборите заради непреодолимите различия в отношението към Русия. "Ще се получи нещо като оксиморон, дървено желязо ще се получи. Във вътрешната политика нямаме такива сериозни разминавания и коалицията продължава да съществува. Но по отношение на външната - няма как да излъчим евродепутати, които ще бъдат на различни позиции. Това би било шизофренично и няма да бъде добро за нашата държава", коментира лидерът на НФСБ.

Симеонов припомни, че той е бил единственият, който е разобличил опита на руския патриарх Кирил да се меси във вътрешните работи на България. "Тогава с декларация срещу моето изказване излязоха две партии - "Атака" и ВМРО, моите партньори. Така че историята познава случаи на съвпадения между ВМРО и "Атака". Но докато при "Атака" това е заложено в програмната им политика, при ВМРО това са моментни колебания, тъй като е партия, за която е характерно неистовото желание за медийни изяви. И по някой път, водени от желание за бърза реакция в медиите, те взимат такива решения, които не са много добре балансирани и обмислени", отбеляза Симеонов.