Управляващите насочиха към ДПС и БСП недоволството си от провала на днешното пленарно заседание. Парламентът не събра кворум, след като в залата се регистрираха 120 народни представители.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира пред журналисти отказа на депутатите от БСП и ДПС да се регистрират с думите: "Консолидираната опозиция в лицето на БСП и ДПС провали днешното пленарно заседание. Действията на опозицията са същите както и преди европейските избори. Заявлението им, че ще бъдат конструктивни и ще променят маниера си и поведението си, се оказа лъжа".

Даниела Дариткова бе категорична, че следващата седмица ще се справят с кворума и предложените промени в Изборния кодекс за отмяна на машинното гласуване ще бъдат разгледани. "Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата, вместо с подли номера, които не отговарят на претенциите им за отговорни политически партии", добави тя.

Дариткова коментира, че си обяснява това поведение на опозицията с "липса на въображение".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че отмяната на машинното гласуване ще бъде гласувана в зала. "Естествено, че ще мине. Искам да припомня, че от самото начало НФСБ сме се заявили категорично против машинно гласуване, тъй като това е най-елементарната форма за манипулиране на избори", каза той и изрази задоволство от факта, че голяма част от политиците също са го разбрали.

Относно поведението на опозицията, Симеонов каза: "Не им препоръчвам да влизат в същия режим и същата спирала на падение, в които бяха влезли предишните няколко месеца. Видяхте, че това не се отразява здравословно".

Според него и БСП, и ДПС имат своите задкулисни договорки. "Всеки си се бори за позиции в държавната администрация и всеки театрално го играе контра на разумните предложения. Това ще бъде за тяхна сметка, затова казвам, че няма да им се размине този път", каза още той.

От "БСП за България" отговриха на обвиненията с обяснението, че не се регистрирали, защото са твърдо "за" машинното гласуване

"БСП за България" последователно и твърдо сме "за" машинното гласуване, заяви председателят на ПГ на левицата и на БСП Корнелия Нинова, попитана защо са провалили днешното пленарно заседание, на което трябваше да бъдат обсъдени промените в Изборния кодекс. Тя отбеляза, че отстояват позицията си с всички възможни парламентарни форми на поведение.

В отговор на въпрос Нинова каза, че не са имали разговор с ДПС, които също не се регистрираха днес, и уговорка за взаимни действия. Ние го решихме сутринта, посочи лидерът на БСП.

Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите, подправяне на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава, и ние последователно отстояваме позиция "за" машинното гласуване, коментира Корнелия Нинова. Тя заяви, че управляващите отново си позволяват само три месеца преди избори да променят правилата в движение, без да се съобразяват с обществената реакция и с общественото мнение.

Нинова отбеляза, че позицията на БСП по Изборния кодекс е твърда и припомни, че машинното гласуване е бил един от поводите преди време да напуснат парламента, освен отмяната на преференцията. По думите й поведението на ГЕРБ е последователно по пътя на антидемократичния процес в България, а на БСП - обратното, в защита на демократичните правила и на правовата държава.

Лидерът на социалистите отбеляза, че винаги при дебатите по кодекса са предлагали алтернативи - да се направи публичен регистър, с който да се изчистят мъртвите души, видеонаблюдение, машинно гласуване.

Попитана дали може да се постигне компромис за машинното гласуване, Нинова коментира, че управляващите работят на инат, не приемат аргументи на опозицията, не приемат аргументи на гражданското общество. По думите й, изглежда са притеснени за местните избори и са решили по всякакъв начин да торпилират честния вот.