Вносители на законопроекта са народните представители от БСП Христо Монов и Петър Кънев.

Основната цел на промените е удължаване с още една учебна година (за 2013/2014 година) на възможността държавните висши училища да провеждат обучение срещу заплащане.

В мотивите на вносителите се посочва, че в държавния бюджет за 2013 г. не са предвидени достатъчно средства, които да осигурят нормалното функциониране на държавните университети.

Удължаването на възможността за провеждане на платено висше образование по своята същност е мярка, насочена срещу недостатъчното финансиране на системата на висшето образование. След като няма възможност да се осигури необходимият финансов ресурс, платеното обучение се явява възможност за висшите училища да получат допълнителни средства от основната им дейност – провеждане на обучение и придобиване на образование, посочват вносителите.

Според промените броят на обучаваните срещу заплащане студенти ще бъде извън определения от Министерския съвет държавен план прием за учебната 2013/2014 година и ще бъде в рамките на определения капацитет на висшето училище, но не повече от 5 на сто от него.

Народните представители приеха изменението почти без дебати.
Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова подкрепя промените.