При последната изборна победа на Виктор Орбан едва няколко града се противопоставят на неговата така наречена "революция на урните", разказва "Гардиън", цитиран от БТА.

Сред тях е и родното място на премиера, бедно село близо до Будапеща. Това обаче не продължава дълго. Орбан сменя кмета със свой приближен и построява стадион за 12 милиона евро, който побира повече хора, отколкото има в селото.

На последните избори Орбан, който е премиер от 2010 г. насам, и партията му, спечелиха повече от две трети от местата в парламента. На изборите в неделя въпросът не е дали ще спечелят отново, а с колко.

Орбан постоянно е изправен пред обвинения, според които управлението му не е демократично. Неговата партия "Фидес" пренаписа конституцията на страната, а оттогава е внасяла изменения в нея пет пъти.

Според опозицията "Фидес" са превърнали държавните медии в органи на партията.

Една от най-спорните им мерки бяха промените в изборното законодателство, които ще осигурят бъдещи изборни победи на партиите.

Друга интересна политика е въвеждането на данъчни облекчения за финансирането на футбола от страна на фирми, откъдето идват и 70% от финансирането за стадиона в родното място на Орбан. Изграждането на стадиона е добра алегория за управлението на "Фидес". Съоръжението е непрактично голямо, особено в сравнение с останалите сгради в селото; местните шеговито го наричат "замъка на Саурон". Засега обаче е невъзможно да бъде посетен, понеже не е завършен.

Новият кмет Лоренц Месарос също просперира под управлението на Орбан. Той оглавява футболната академия "Ференц Пушкаш", която през 2004 г. струваше едва 500 евро, а днес има собственост за над 11 милиона евро. Самият Месарос пък влезе в списъка на 100-те най-богати хора в Унгария. Самото село обаче продължава да е доста бедно и всяка година кандидатства за държавна помощ за плащане на сметките за електроенергия.

Според разследващия журналист Кристина Ференци работата на Месарос е да изпълнява волята на Орбан в селото. "Той дава работа на 600 души в селото, те напълно разчитат на него. Никой не може да направи нищо без него, понеже всички фирми са свързани с него. Ако не се разбираш с него, нямаш шанс", пише тя.

"Орбан е създал система, в която образованието е без значение; за сметка на това произходът е всичко. Отнасят се пренебрежително към бедните, това е грях, който трябва да бъде наказан. Цялото им законодателство отразява този принцип", пише Ференци.

Орбан е преустроил политическата и правна система, така че гласуването в неделя ще се провежда по съвършено нови правила. Унгарците ще гласуват едновременно за местен депутат от партийна листа и за нов закон, който ще позволи "компенсаторни депутатски места" да бъдат давани дори на спечелилите изборната надпревара в район със само едно място. Според специалиста по изборни системи Роберт Ласло измененията са в полза на "Фидес".