Днес той откри конференция по повод началото на Европейската година за развитие в България, предаде БНР.

"В момента подготвяме конкретните проекти за Украйна. Смятаме да работим по-активно с Молдова, разбира се, със Западните Балкани. Институционалното развитие ще бъде един от основните стълбове за политиката за развитие", обясни външният министър.

Даниел Митов изтъкна, че в момента за Бълтария приоритетни са държави "като Молдова, където има сериозно българско малцинство.

"Молдова подписа договор за асоцииране с ЕС. Ние трябва да помогнем и да използваме възможностите, за да дадем знак на Молдова много по-ускорено да върви по пътя на реформите и това по някакъв начин да се отрази на българското национално малцинство", посочи външният министър, цитиран от БГНЕС.

По думите на Митов, 2015 г. е емблематична за време на размисъл и оценка на извършената работа. Той отбеляза, че това е период и на значителна трансформация.

"Живеем във взаимосвързаност. За нас не бди никакво съмнение че справянето с предизвикателствата изисква единен подход и единен отговор. Въпреки че последните 15 години бележат изключителен напредък в изкореняването на трайната бедност, все още предстои да се извърви дълъг път", подчерта Митов.

От Брюксел видеоприветствие към конференцията поднесе зам-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева.

"Ние ЕС сме икономическа сила дори и след криза, произвеждаме 20% от БВП на планетата, ние допринасяме за половината от финансирането за развитие и за хуманитарна помощ", посочи тя.

По думите й "85% от европейците са убедени, че помощта за развитие е морално важна, но важна и за самите нас. Един милиард души на планената си лягат гладни и ние може да помогнем те сами да си помогнат, като инвестираме в развитие".

Кристалина Георгиева посочи още, че гладът и мизерията създават почва за екстремистки настроения.

"Борбата с бедността е също така борба за мир и стабилност. Ние, българите, имаме повече трудности от другите в ЕС, надяваме се че няма да бъде вечно така, но също подаваме ръка на бедстващите", подчерта тя.