След като беше обявен указът на президента Румен Радев за разпускане на 48-ото Народно събрание, политическите сили излязоха с традиционните политически декларации на изпроводяк - с акценти, приоритети и равносметка. Веднага след тях председателят на парламента Вежди Рашидов закри и последното му заседание. А преди това имаше снимки за спомен и подарък за всеки от председателя - общ портрет на всичките 240, напечатан безплатно от печатницата на соцдепутата Петър Кънев.

Първа на трибуната излезе председателката на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова.

ГЕРБ вече не е в изолация, а в центъра на политическия процес. Формацията е незаобиколим и устойчив фактор, направи своя извод Атанасова.

Още снимки от последното заседание на НС ТУК >>

"ПГ на ГЕРБ беше готова да поеме политическата отговорност със своите 67 депутати, с пълното съзнание, че поемаме огромен риск за теснопартийния си интерес и предложихме структура без участие на партийни фигури. Бяхме готови да водим сериозни разговори и преговори, чиито възгледи не споделяме", припомни тя, че само нейната формация е предложила състав и структура на кабинет в опит за редовно управление.

Атанасова посочи, че готовността на ГЕРБ да поеме отговорността, се е сблъскала с клишета и етикети. "Не е тайна, че разчитахме на подкрепа най-вече от страна на ДБ, чиято роля можеше да бъде ключова за решаването на политическата криза", заяви тя. "Активното участие на ГЕРБ-СДС в политическия процес би могло да се превърне в предпоставка за трайното преодоляване на политическата нестабилност в рамките на следващото 49-о НС", обяви Атанасова. И добави, че без ГЕРБ-СДС не може да бъде решена политическата криза, нито пък по удобен за партиите и техните лидери начин или с ексцентричност и иновации, повтаряне на опорни точки и лозунги. "Точно обратното - именно тези средства са основната причина за безпътицата, в която се намира страната ни в последните две години", посочи Атанасова.

Тя констатира, че въпреки че в настоящия парламент са се очертали убедителни мнозинства по важни, стратегически теми, е липсвала достатъчно политическа смелост, за да се поеме отговорността за управлението на страната.

Шефката на депутатите от ГЕРБ благодари на Вежди Рашидов и проф. Николай Габровски за поетата отговорност в труден момент. Мостовете между партиите да се възстановяват, а не да се рушат, пожела тя на финала. "За мен беше чест", завърши Атанасова. "И за мен беше чест", отвърна Вежди Рашидов.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ - СДС

Снимка: Булфото

"Това Народно събрание остана в опозиция на бъдещето", заяви председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

Той заяви, че 48-ият парламент ще се запомни с промените в Изборния кодекс, под чието знаме, по думите му, се е обединила "хартиената коалиция". "В един дигитален свят 48 НС ще остане като парламент на хартията", заключи той. И хвърли вината за несполуката му на всички останали без ПП.

Като неуспех Гюров изреди липсата на нов бюджет, понеже НС не задължило кабинета да го внесе, добави още отказа за Шенген и неосъществената съдебна реформа.

"Продължи ли това Народно събрание съдебната реформа с въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор? Не, нямаше воля за това", отбеляза Гюров. По думите му големите, важните промени са отложени с банални маневри.

"Опитват се да ни внушат, че тук е така, че нямаме шанс срещу превзетата държава, че това са техните правила. Но ние не сме съгласни. Съдбата помага на смелите, а страхливите отказва. Време е за смелост", заключи шефът на депутатите от ПП. Предстои ни онова, което ни обединява, да се захванем за работа, да приемем законопроектите с продемократично мнозинство, пожела си той.

Гюров каза още, че в ПП вярват, че "нашето общество е силно и няма колебание за посоката". "Скъпи съграждани, не сте сами, с вас сме. И докато сме тук, надеждата за промяна ще расте. И ние ще я постигнем", завърши декларацията си председателят на ПГ на ПП.

Остро критичното му изказване към опонентите в пленарната зала подразни председателя на НС Вежди Рашидов.

"Можехете, надявам се, след три месеца, малко да се промените - явно не можете. Не можете непрекъснато да се изцапате и да викате кой ми е виновен", реагира Рашидов по повод чутото от Гюров.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров

Снимка: Булфото

"Днес ни е последният ден - дайте малко добро от Промяната", репликира той. "Все омраза, омраза - не е добре", коментира тихо той, по-скоро на себе си, но думите му се чуха и от микрофона на трибуната.

Според лидера на ДПС 48-ото НС не успя да излъчи мнозинство и кабинет поради "липсата на диалог". 

"Диалогът означава да строиш мостове", констатира на свой ред и лидерът на ДПС.

"Дотолкова са се вкопчили в опорните точки, заклеймяващи политическите им опоненти, че се оказаха лишени от елементарни комуникативни умения", отбеляза Мустафа Карадайъ. Той напомни, че депутатите представят целия български народ и ако той живее заедно и заедно трябва да постига успехи, то така трябва да бъде и в Народното събрание. Той оцени усилията на президента, че е дал повече време на партиите да се разберат и заключи: "Струваше си усилията".

Лидерът на ДПС напомни, че хората изнемогват от инфлация и поскъпване на живота, но изрази надежда, че партиите отиват на избори с "научени уроци". "Разговорите в 48-ото НС трябва да бъдат основата за диалога за успешно 49-о НС. Политиката е преди всичко отговорност. Решаването на проблемите и създаване на по-добро бъдеще е отговорност на всички", подчерта той, като допълни, че освен депутатите и институциите, такава трябва да проявят и избирателите, като отидат да гласуват.

Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС

Снимка: Булфото

"Възраждане" приветства възможността за пети поправителен изпит".

Това заяви от трибуната лидерът на партията Костадин Костадинов по повод предсрочните избори. Много по-добро решение са изборите, отколкото кабинет "политическо зомби", коментира той.Два знакови успеха и два знакови неуспеха обобщи той.

Според Костадинов първият безспорен успех е решението за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. Вторият успех е защитата на българската кауза за Македония с приетата в последния ден декларация. "Всички се обединихме, това също е добра новина", отчете Костадинов.

Като знаков неуспех на 48-ото НС той изброи провалената съдебна реформа с бойкота от "двете формации, които най-много защитават съдебната реформа, не бяха в пълен състав, за да осигурят кворума за собствените си предложения".

Другият знаков неуспех на това НС за "Възраждане" е решението за еврозоната, на което се противопоставила само неговата партия. "Ние от "Възраждане се обръщаме към всички българи, съдбата на България в следващите два месеца е във ваши ръце, вие държите властта. Не вярвайте на "политически врачки", че всичко е предрешено, вие сте тези, които вече притежавате властта от днес нататък", обърна се Костадинов към гражданите. "Българският народ е държавата, шарен, многолик, но мъдър, не депутатите, не медиите", заключи Костадинов.

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане"

Снимка: Булфото

48-ото НС не свърши най-важната си задача - да излъчи редовно правителство, каза в своята декларация соцлидерката Корнелия Нинова.

"Несъмнено войната в Украйна сложи отражение върху целия свят, върху България, но военното взе превес в 48-ото НС", отбеляза Нинова и посочи решението за военната помощ. "Рано или късно войната в Украйна ще приключи. Ще приключи с мирно споразумение", прогнозира соцлидерката и цитира Шолц и Макрон.

Нинова констатира още, че напоследък се оформя една разделителна линия - добрите срещу лошите, статуквото срещу промяната. "Думата "статукво" означава "настоящето, съществуващото състояние на отношенията", направи превод от трибуната Нинова. Като с това напомни, че всички в тази пленарна зала са статукво. "Вместо борба с корупцията се замеряхте със скандали кой е по-корумпиран", упрекна тя и повтори приоритета на БСП в тази посока.

"Цени, инфлация, скъп живот, бедност и неравенство. Искам предварително да ви благодаря, за да може част от нашата социална програма да е вече факт", каза Нинова и изтъкна, че гласуваните безплатни учебници и увеличението на минималната работна заплата доказали коя е лявата партия 48-ия парламент. Тя обобщи, че тези 4 месеца от БСП са защитили лицето на партията си и част от поетите ангажименти в социалната сфера са изпълнени. Нинова пожела следващият парламент да бъде по-мъдър от сега отиващия си.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова

Снимка: Булфото

"Парламентарната република е суспендирана, поставена на трупчета", заяви Христо Иванов и хвърли камъни в градината на президента.

"Защото се оказа, че бълг. парламент трайно не може да произведе мнозинства. Българската парламентарна република трайно започна да мутира в един дремещ в нашия конституционен модел резервен модел, наследен от епохата отпреди 1991, в която парламентът бил сезонно явление, а управляваше Държавният съвет. Управлява президентство. Имаме странен квазипрезидентски режим на управление на страната. Това говорело за сериозно заболяване на нашата политическа система, обобщи Иванов.

И посочи, че диалогът е способност да се стига до решения и да се споделя власт. "Причината да не можем да излъчим управления, това е ,че не можем да договорим реалното споделяне на властта", каза лидерът на "Да, България". Той настоя, че трябва да се върне "парламентарната функционалност". 

Христо Иванов благодари за приетите решения от парламента за депутиназацията и подчерта специално за Нинова, че това не било войнолюбство.

Не направихме решителната стъпка към съдебната реформа и това ще е препятствие за Шенген, предупреди съпредседателят на "Демократична България", като добави, че сме застрашили и членството в еврозоната. "Личи кой не иска да се случи, уважаеми колеги от ГЕРБ", обвини той първата по големина ПГ, че имала мнозинства, а не е излъчила управление. "Не можахте да го направите, за да можете да обвините след това нас, че ние сме виновни", разкритикува Иванов.

Той все пак благодари на проф. Николай Габровски, който беше кандидат за премиер на ГЕРБ, както и на Николай Денков, който се опита с преговори да събере мнозинство с мандата на ПП. Иванов предрече, че ни очаква една кампания, която няма да бъде позитивна. "Демократично и смело, реформаторско" трябва да бъде следващото управление и такова ще бъде подкрепено от ДБ, каза той, като призова никой никъде да не пришива "Демократична България". "ДБ беше най-цивилизованата и конструктивна политическа сила, обобщи председателят на парламентарната й група.

Христо Иванов след току-що направената финална политическа декларация

Снимка: Булфото

"За пети пореден път отиваме на предсрочни парламентарни избори и това е показател за тоталния срив на политическата система, липса на разум на политическия елит и това ме тревожи дълбоко", заяви Стефан Янев. Той призна, че му се налагало да влиза в ролята на медиатор, който да успокоява "опиянени в идеите си младежи".

"Беше изгубено безценно време в безсмислени караници за власт", констатира лидерът на ПГ на БВ и предупреди, че все повече се разгаря военният конфликт на прага на страната. "Все повече българи тънат в мизерия. Как допуснахме в мирно време да сме изгубили повече животи, отколкото по време на война?", каза още Янев. Този път той избра да цитира думи на Стефан Стамболов за твърдост в националната политика. След това се прехвърли на атинската демокрация и завещанието на Перикъл.

"Пет избора за парламент в рамките на две години. Внушения, че ще има и шести избор заедно с местния вот. Нерешени проблеми. Безвластие", както и движение на "служебен автопилот", обобщи той. "За интересите на какво мнозинство говорим, когато мнозинството от този народ не е представено в парламента? Кому е нужен парламент, ако той не е в състояние да излъчи правителство?", попита лидерът на БВ. Стефан Янев призова да не се говори за екзотични проекти за промяна на общественото устройство. "Апелирам всички смели, истински българи да намерят сили и да се съберат под знамената, за да може след два месеца тук да сме представители не на различни партии, а на един народ", пожела си следващ мандат Стефан Янев.

Стефан Янев държи последна реч

Снимка: Булфото

Последен думата взе председателят на парламента Вежди Рашидов.

Рашидов направи своето прощално обръщение след четири месеца на мястото на първия сред равните.

Вежди Рашидов беше председател на парламента четири месеца

Снимка: Булфото

"Зная, че в политиката посрещат с цветя и изпращат с камъни, всеки от нас ще плати тази цена, но ние сме длъжни да запазим мечтите си, длъжни сме да подтиснем страстите си и да забравим за сметки, да забравим за рейтингите и да помислим какво остава след нас на тази земя", каза председателят на НС.

"Апелирам към всички вас - вижте хората, които са ви издигнали, замислете се и вложете разум в бъдещето, защото народът чака резултати от нас, каза той. "Моля се следващите избори да донесат на България повече сигурност, повече надежда и повече единение. "Замислете се и вложете разум в бъдещето, защото народът чака от вас", обърна се той към депутатите от всички политически сили.

"Дано утрото е по-мъдро от вечерта, народът ни заслужава това", завърши прощалното си слово Рашидов и удари последния звънец на 48-ото Народно събрание точно в 11.48. Председателят на НС се нареди и за снимка за спомен заедно с неговата парламентарна група ГЕРБ-СДС.

ПГ на ГЕРБ-СДС със семейна снимка за спомен

Снимка: Булфото

Такава не пропуснаха да си направят и от ПГ на "БСП за България".

Групата на БСП се снима за спомен на стълбите на парламента

Снимка: Булфото

Този път нямаше обща семейна снимка на всички депутати на стълбите пред парламента на раздяла, тъй като ликовете им вече бяха увековечени на плакатите, поръчани от председателя на НС Вежди Рашидов. А общият портрет на всички 240 народни избраници от 48-ото НС, сложен в рамка, вече беше окачен на стената на парламента - да чака до него да заеме мястото си следващият, от 49-то.

Портретите на всички 240 народни представители от 48-ото НС вече висят на стената в рамка

Снимка: Булфото