Плакат със снимките на всички 240 народни представители от 48-ото НС завари на банката си всеки един от народните представители при пристигането си в пленарната зала. Свитъците бяха чинно подредени на местата им, до пултовете за гласуване.

Оказа се, че това е подарък за спомен от председателя на НС Вежди Рашидов. Но също така и че не е иновация, а възобновяване на парламентарна традиция още от зората на създаването на новата българска държава и парламентарната република.

"Свитъците са по идея на председателя на Народното събрание господин Вежди Рашидов за възобновяване на една традиция, която е започнала с учредителното народно събрание - да се прави такъв общ портрет с всички народни представители и ръководството на Народното събрание", обяви от трибуната водещият заседанието Йордан Цонев.

"Тази традиция по-късно в годините е била прекъсната и председателят на Народното събрание пое инициативата да бъде възобновена оттук - нататък. Това е един документ за историята и поколенията", обясни Цонев.

По- късно от трибуната Вежди Рашидов издаде и кой му е помогнал да реализира идеята си - депутатът от БСП Петър Кънев, който е собственик на печатница.

"Да благодаря на г-н Петър Кънев за свитъците, които ни ги напечата в неговата печатница безплатно", издаде Рашидов, а залата избухна в аплодисменти и възгласи.

Веднага след това без никакви дебати и спорове пленарната зала гласува декларация, с която осъдиха ескалиращите антибългарски прояви в Република Северна Македония. Гласуваха я 184 депутати, а един от ПП се въздържа. 

Още снимки от последното заседание на 48-ия парламент ТУК>>

Снимка: Булфото

С документа народните представители настояват властите да предприемат целенасочени мерки за борба с престъпленията от омраза във всички форми и проявления, както и да бъдат разкрити и наказани извършителите на нападението срещу Християн Пендиков.

От "Продължаваме промяната" поискаха да бъде гласуван на второ четене Търговският регистър, но залата отхвърли предложението, а Цонев обясни, че Председателският съвет тази сутрин е взел решение в дневния ред на последното заседание да не влизат изобщо закони за второ четене.

Депутати разгъват свитъка със снимките на всички 240 народни представители

Снимка: БТА

Йордан Цонев обяви почивка, докато пристигне указът на президента за разпускане на 48-ото НС, след което всичките 7 парламентарни групи ще направят финалните си политически декларации преди този парламент да остане в историята, а те да се впуснат в предизборната кампания.

Свитък завари на банката си тази сутрин всеки един от народните избраници

Снимка: БТА

Снимка: Булфото