Политическите сили от вече разпуснатия 48-и парламент коментираха и състава на новия - стар служебен кабинет. От него те очакват да не участва в предизборната кампания. От ГЕРБ видяха съвпадение във вижданията им с президента относно смяната на министъра на културата, от ДПС оцениха този служебен кабинет като най-добрия от всички досега, а от "Продължаваме промяната" си пожелаха той да не взема страна в политическите спорове.

От БСП са по-скоро скептични въз основа на досегашните им критики спрямо служебните министри, от ДБ се зарекоха да следят дали това правителство няма да смени външнополитическия курс. От "Възраждане" не харесват министър Атанас Пеканов и не скриха, че се питат защо е оставен отново в състава на правителството, а от "Български възход" нямат мнение и не влязоха в конкретика.

Тома Биков от ГЕРБ изрази задоволство от смяната на Велислав Минеков като министър на културата. 

"Радваме се, че оценката на президента за г-н Минеков съвпада с нашата", каза Биков. По думите му най-сериозният провал при предходното правителство, излъчено от президента, е именно в сектор "Култура". Той посочи, че провалът в сектор "Култура" се изразява в "нулева работа" по Плана за възстановяване и устойчивост и раздорите в творческата общност. Депутатът от ГЕРБ очаква още служебното правителство да не се включва в предизборната кампания.

Подобни са очакванията и от "Продължаваме промяната". "Служебният кабинет трябва да осигури честни избори, а тази задача сега ще е трудна заради бюлетините. Да не вземат страна в политическите спорове", апелира съпредседателят на ПП Кирил Петков.

От ДПС дадоха висока оценка за служебния кабинет, който продължава работата си и след разпускането на 48-ото Народно събрание. 

"Мисля, че от всички служебни кабинети от 2021-ва година, този определено се справя най-добре - и финансовият министър стои добре, и кабинетът стои добре като цяло. Пропуски винаги има, но кой е безгрешен?", коментира Йордан Цонев.

И ДПС заяви, като ГЕРБ, че министърът на културата не е свършил никаква работа. Цонев категорично отхвърли твърденията, че рокадата на Велислав Минеков е свързана с напрежението в Народния театър.

"Няма нищо общо със скандала, но ако следите внимателно, и други театри - и музикални и така нататък, бяха сменени, и процедури опорочени и това не е само мое мнение. На повечето парламентарни групи е мнение, така, че аз не намирам Минеков да е свършил нещо полезно", коментира Цонев.

От "Възраждане" са неприятно изненадани, че Атанас Пеканов е останал на поста си.

"Нямаме очаквания от служебния кабинет. Нямаме никакво доверие на Атанас Пеканов и сме уверени, че този субект ще саботира работата на правителството в частта за предоговарянето в Брюксел", заяви Костадин Костадинов. "Странно е защо българският президент го остави в кабинета", пита се лидерът на "Възраждане".

Няма промяна в позицията на БСП, която през всичките четири месеца критикуваше работата на служебния кабинет, който ще продължи да управлява, докато не бъде излъчено редовно правителство.

"Да работят по-добре, въпреки че щом са същите лицата, е много трудно да се очаква това", пожела все пак Георги Гьоков. "Моята лична оценка е, че в социалната политика служебното правителството не се справи", каза бившият министър на социалната политика от кабинета на четворната коалиция.

От "Демократична България" ще следят дали няма да бъде сменена посоката във външната политика на страната, конкретно относно войната в Украйна.

"Ние ще следим и коригираме да не променят външнополитическия курс на страната по отношение на войната. Това е важно", каза лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. "За съжаление, в това Народно събрание бяха провалени усилията ни за членството в Еврозоната и това се отлага", категоричен беше той в прогнозата си.

"Български възход" спести и оценки, и конкретика. Виолета Комитова очаква служебният кабинет да продължи досегашната линия на поведение. "Не мога да давам оценка на цялото правителство. Смятам, че работят в напрегната обстановка, министрите имат краткосрочни, дългосрочни задачи, има доста неща, които да свършат", отбеляза тя.