Министър-председателят изтъкна образованието като ключов фактор за напредъка на България. По думите му е необходима образователна система, която да отчита нуждите както на учителите, така и на учениците, а и на обществото като цяло.

"Ще се стремим да направим преподавателската професия по-привлекателна за младите хора, да подобрим условията на труд, да дадем повече възможности за кариерно развитие", посочи премиерът.

В началото на тази учебна година образователният министър Анелия Клисарова изказа притеснение, че само 3% от учителите са под 29-годишна възраст, което е сериозно предизвикателство пред образователното министерство.

 Орешарски припомни още днес, че правителството работи за това да има и европейски средства специално за развитието на образованието в България.

"Ще положим усилия, така че да следвате достойно призванието да бъдеш учител", заяви министър-председателят в поздравителния адрес до учителската гилдия.

Пожелания към учителите


Министър-председателят Пламен Орешарски пожела на учителите здраве и професионални успехи.

"Благодаря ви за търпението, за постоянството и за всеотдайността, с които се грижите за вашите ученици и които ви отреждат специално място в техните сърца. Признателен съм ви за смелостта ежедневно да се изправяте пред едно от най- големите предизвикателства - да давате своя принос за изграждането на децата и младежите като личности",
са думите на премиера, цитиран от пресслужбата, към българските учители.

Той изтъкна, че в днешния информационен свят задачата на учителите е особено важна за развитието на младото поколение.

"За учениците е ценно не просто да трупат знания, а с ваша помощ да разберат как да ги използват, за да развиват мисълта си, да бъдат изобретателни и инициативни. Здравите основи, които вие полагате, са условие за бъдещите им успехи", обръща се министър-председателят към учителите.

Международното признание носи гордост за българите

Орешарски отбелязва, че истинска гордост будят международното признание и наградите, които българските ученици печелят с таланта си, който са развили благодарение на своя труд, но и на труда на техните учители.

"Постиженията на българските учители ми дават повод да вярвам, че страната ни ще бъде по-подготвена за предизвикателствата занапред", отбеляза още премиерът.

В миналото...

През 2007 г. като финансов министър в кабинета на Тройната коалиция Пламен Орешарски се прочу с репликата си към министъра на образованието Даниел Вълчев: "Дай да разтуряме седенката", произнесена по време на преговори със синдикатите, предизвикани от най- масовата учителска стачка за по-добри условия на труд и заплащане.