Причината за това е, че на 20 октомври, за когато беше насрочено следващото заседание, най-вероятно Цветанов ще е придобил имунитет, тъй като бе избран за депутат от листата на ГЕРБ. Според юристи това ще замрази процеса и той може да тръгне, само ако 43-то Народно събрание се разпусне предсрочно.

Давността на подобен тип дела е кратка и в конкретния случай тя изтича през пролетта на 2016 г. 

За пореден път днес Софийският окръжен съд не можа да стартира делото, защото и ексминистърът, и новият му адвокат Елена Божурска отново се оказаха нередовно призовани, съобщи БТА.

На 29 септември магистратите отложиха делото за днес, тъй като Цветанов освободи старата си адвокатка и нае Божурска, но тя не се яви в съда, защото била в чужбина. Съдът счете, че това не е основателна причина за отсъствието й и я глоби с 1000 лева.

За днешното заседание зам.-председателят на ГЕРБ е бил търсен и в понеделник вечерта в дома му, а във вторник - в централата на партията, за да му бъде връчена призовка. И на двете места обаче охраната е съобщила, че той не е на адреса.

Адвокат Божурска също не е била намерена, за да бъде уведомена за насрочените съдебни заседания. Окръжните магистрати видяха в нейното поведение опит да се шиканира процеса и затова ще сезират Висшия адвокатски съвет, за да й бъде търсена дисциплинарна отговорност.

Цветан Цветанов е подсъдим за клевета по тъжба на съдия Мирослава Тодорова. През март 2012 г. той заяви в две интервюта, че тя покровителства организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на наркотрафиканта Васил Маникатов.

На 18 октомври м.г. съдия Екатерина Роглекова от Пловдивския районен съд произнесе оправдателна присъда за Цветанов, като прие, че той, без да изразява никакво твърдение, успял да изрази оценъчно мнение за работата на Тодорова като съдия, ползвайки човешкото си право на свободно слово.

Тодорова обжалва, а делото бе прехвърлено в Софийския окръжен съд, след като масово магистратите от Пловдивския окръжен съд си правеха отвод.