По-рано от Реформаторския блок, без ДСБ, излязоха с обща позиция, в която заявиха, че остават в управлението, но настояват за подписване на ново коалиционно споразумение с конкретни ангажименти в рамките на 6 месеца.

"Ще останем в това управление, докато сме сигурни, че има гаранция за реформи - в известна степен това е подкрепа под условие", заяви Найден Зеленогорски от ДБГ, който е съпредседател на ПГ на Блока.

В отговор зам.-председателят на ГЕРБ коментира пред журналисти:

"Под условие шест месеца - това е изпитателен срок, по-прилягащ на трудовото законодателство. При преговори ГЕРБ иска да знае кой е истинският политически субект, който "покрива" РБ".

По думите му от ГЕРБ смятат, че трябва да се водят разумни и много прагматични разговори - по взаимния компромис, които обаче да не ги отклоняват от общите цели за стабилно правителство и реализиране на цял управленски мандат.

Цветанов уточни, че ново коалиционно споразумение с РБ към настоящия момент не е обсъждано в Парламентарната група.

"Винаги сме готови на разговор, защото в не много от случаите виждаме, че имаме нарушаване на това, което всъщност сме договорили, и в един момент някой взема емоционално решение, прави изказване, след това започваме да го тълкуваме", каза още той.

Според Цветанов идеята на лидера на ДСБ Радан Кънев за оставка на този и сформиране на втори кабинет в рамките на 43-то НС е несъстоятелна.

По повод заявеното от Кънев, че ДСБ ще бъде в опозиция, но остава в РБ, Цветанов каза:

"Докато има членове на ДСБ в изпълнителната власт, не бих приел тезата, че те са в опозиция. Това е несериозно, а и такова явление до днес в България не е имало, както и в развитите демократични държави с коалиционни
споразумения
". 

По-рано Кънев припомни, че здравният министър Петър Москов се отказал от зам.-председателското място в ДСБ. Той обаче не е напуснал партията.

Цветанов каза още, че премиерът полага максимални усилия в рамките на тази седмица да има предложение за персонална кандидатура за нов министър на правосъдието, която да бъде гласувана от парламента. Той разкри, че се водят преговори с трима души, като двама от тях са действащи магистрати.

АНКЕТА: Имате ли доверие в кабинета?