"Предложих на колегите вариант за изход от тази политическа криза, при който преговаряме с ГЕРБ да съставят ново правителство, да се сформира нов кабинет в рамките на настоящия парламент", каза пред журналисти в парламента председателят на ДСБ Радан Кънев.

Той заяви, че е предложил на колегите си от РБ да имат обща позиция по силата, на която "г-н Борисов да подаде оставката на това правителство и ГЕРБ да сформира нова дясна коалиция на базата на ценности, които явно досегашното управление не споделя и досегашното управление не можа да оправдае".

Предложението е било новият кабинет да бъде с участието на Реформаторския блок.

Кънев уточни, че предложението е било отхвърлено, но не единодушно.

По-реалистично е да продължим подкрепата за това правителство, макар с ново коалиционно споразумение, отколкото да има ново правителство, каза зам.-председателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски (ДБГ).

"Оттук нататък не виждаме вариант, при който да променяме позицията си", заяви Радан Кънев.

Колегите взеха решение, че не се променя позицията на РБ към управлението, посочи председателят на ДСБ.

По тази причина партията ще разглежда себе си като опозиционна политическа сила, добави Кънев.

Той  припомни, че решение за излизане от Блока може да вземе само национално събрание на ДСБ, каквото ще има на 13 март.

"Дотогава има много вода да изтече", коментира Кънев.

Мисля, че всички колеги от РБ, които сега таят някакви надежди, че е възможно тази криза, нашето излизане в опозиция да генерира реформаторски устрем в ГЕРБ, ще останат дълбоко разочаровани и още през лятото всички ще бъдем в опозиция, прогнозира лидерът на ДСБ, цитиран от БТА.

Аз лично не виждам никаква причина да напускам ПГ на РБ, но групата не се е събирала, за да обсъдим поведението си, коментира още Кънев.

За приятелството, политиката....

В  политиката приятелствата са много голяма рядкост, така че чак „първи приятели“ да не се наричаме, каза Радан Кънев.

Така той коментар изказването на премиера Бойко Борисов, че довчера са били първи приятели с него.

Радан Кънев заяви, че това решение – ДСБ да остане в опозиция, ще го раздели с истински приятели, но по думите му, това е нещо нормално в политиката.

Тук става дума за идеи, ценности и начинът, по който виждаш верността към избирателите си, а не за лични приятелства и отношения“, посочи Кънев, цитиран от "Фокус".

...и за смокиновия лист

Масата решения, гласувани с мнозинствата ГЕРБ, ДПС, АБВ и някои други периферни сили, които г-н Цветанов непрекъснато инженерстваше зад гърба ни – бяха решения в полза на статуквото и решения против реформите, каза Радан Кънев.

Тоест, най-голямата опасност от 2014 г. РБ да се превърне в смокинов лист се реализира – ние в това нещо не можем да участваме на никаква цена, коментира още Радан Кънев.

За Москов

Радан Кънев намира за нормално министър Петър Москов да остане в ДСБ. 

„Защо да не е нормално? Той не е заместник-председател, не е в ръководството на партията, а дотолкова доколкото следва програмата – той най-вероятно ще получава и гласовете ни“, каза Кънев.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За отношението към правителството