В Народното събрание е внесено искане за даване на разрешение за започване на наказателно преследване спрямо Цветанов, предаде БНР.

В искането е визирано конкретно обвинение - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършват престъпление. Конкретните лица са заемали длъжността директори на СДОТО, обясни главният прокурор преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

"Ако парламентът даде разрешение, или лицето се откаже от имунитета си по друг начин, веднага ще повдигнем обвинение, след което ще се внесе обвинителен акт. Проверката показа още в началоло, че липсата на какъвто и да е контрол над мобилните екипи за негласно наблюдение и подслушване е пълна предпоставка за нерегламентирани действия - използването на СРС-та", коментира Цацаров, цитиран от "Фокус".

В прокуратурата считат, че това обвинение е абсолютно доказано. Той припомни, че разследването в момента е спряно, но ще бъде възобновено след повдигане на обвинение на ексминистъра.

На въпрос каква мярка ще поиска за Цветанов, Цацаров отговори:

Ако кажа каква мярка ще определя, това означава да се поставя в положението на наблюдаващ прокурор. Някак си не ми се иска да играя ролята на един връх, който определя политиката на цялата пирамида”.

Цацаров обясни, че данни дали някой е извършвал нерегламентирано подслушване биха могли да се получат само, ако експертизата на паметовите устройства ги даде.

По-късно водещият заседанието на парламента Христо Бисеров от ДПС обяви, че в секретното деловодство е внесено искане за даване на разрешение за започване на наказателно преследване срещу Цветанов. Съобщението беше посрещнато с ръкопляскания в пленарна зала.

Самият Цветан Цветанов, веднага след като положи клетва като депутат, внесе в деловодството на парламента заявление за сваляне на имунитета му.

Днес в парламента той обяви, че отново ще депозира искане за сваляне на имунитета му и коментира пред журналисти:

"Казвам ви категорично, аз съм невинен. Нямам никакви притеснения, защото тези внушения се направиха спрямо човек, който през всичките тези години си заложи живота, за да работи в интерес на държавата".

На въпрос как ще коментира думите на бивши депутати от ГЕРБ, които твърдят, че е организирал подслушване, той отговори, че те не са попаднали в листите на партията и имат личен мотив.

Според прокурорите Цветанов съзнателно е допуснал подчинените му – директорите на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров (на които вече бяха повдигнати обвинения - б.р.) да извършат престъпления.