Депутатът от ДПС Делян Пеевски даде интервю за агенция "Пик" в отговор на твърдения на Цветанов, изказани по-рано в сутрешния блок на bTV.

"Делян Пеевски управлява прокуратурата чрез огромното си влияние във Висшия съдебен съвет и чрез главния прокурор Сотир Цацаров", каза бившият министър на вътрешните работи.

Цветанов призова още да се провери колко срещи са имали Пеевски, Цацаров и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

"Наистина аз бях там, в кабинета на господин Цветанов във вътрешното министерство, по негова покана. В този кабинет съм бил многократно през годините. И както си разговаряхме, звънна секретарката му, за да съобщи, че е дошъл главният прокурор. Аз предложих да тръгна, но г-н Цветанов настоя да остана", обясни Пеевски.

Според него Цветанов е поискал "ултимативно от главния прокурор да назначи протежето му Ася Петрова за заместник-главен прокурор". По думите на Пеевски, бившият вътрешен министър искал гаранции, че изборът на Петрова пред ВСС ще мине, защото "тя му била много близка и много държал да заеме поста".

Пеевски твърди още, че Цветанов поискал Борислав Сарафов да не бъде избиран за зам.-главен прокурор и главният прокурор да прикрие разследване от Македония срещу съдийката по делото "Октопод" Румяна Ченалова. 

Депутатът от ДПС имал много срещи с бившия министър - и в кабинета му, и на други места. 

"Молбата му - ще го кажа в прав текст, бе да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове, с които той и Станимир Флоров били близки", казва Пеевски и уточнява, че ставало дума за Киро Японеца и за Йоско от Сливен.