В сряда ще се проведе заседанието на Комисията за контрол над службите, на което ще бъдат изслушани всички, които имат отношение към случая "Скрипал". Несериозно е да се говори, че влизането на замесен в случая "Скрипал" у нас е било солова акция. Това заяви във Велико Търново председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с твърдение на бивш представител на службите у нас, че е възможно и да има подобно обяснение на изнесените факти и твърдения по темата, предаде "Фокус". На заседанието, което ще бъде закрито, ще бъдат изслушани всички представители на тайните служби, главният прокурор и всички които имат отношение към случая, добави той.

Миналата седмица стана известно, че един от предполагаемите участници в покушението във Великобритания на бившия руски агент Сергей Скрипал е участвал и в отравянето на предприемача Емилян Гебрев в София през 2015 г. По този повод по-рано днес пред bTV бившият директор на ДАНС Цветлин Йовчев каза, че отравянето на Гебрев не трябва да се свърза със случая "Скрипал". Според него покушението срещу бизнесмена е солова акция, а не дело на руските служби.

След това изказване главният прокурор Сотир Цацаров потвърди пред медии, че заподозреният по случая руски агент (известен като Сергей Федотов) е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев - и то три пъти. С разследването на случая "Гебрев" (започнало през 2015 г.) са запознати всички британски и европейски служби, като им осигурен пълен достъп до всички материали по делото, каза още главният прокурор. 

Това, което разбираме за пребиваването на човека, който е засечен по случая "Скрипал" у нас, е много притеснително. Несериозно е твърдението, че това е солова акция. Такива хора не правят солови акции, такива хора правят акции, ако са били с такава цели с подкрепата на държавата, категоричен е Цветанов.

Избърза ли президентът за Венецуела

На заседанието комисията за контрол над службите се очаква ще обсъди въпросът приела ли е България венецуелски капитали на държавната петролна компания, каза още Цветанов във връзка с друга гореща тема от последната седмица.

"Може да се зададат въпроси от народните представители към представителите на специалните служби за това, което предприема страната ни, за да можем да ограничим възможността от подобни финансови средства, евентуално, които биха могли да постъпват, дали се прави необходимият контрол", отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ, цитиран от БНР.

Президентът избърза с позицията си за Венецуела, заяви още Цветан Цветанов. Той допълни, че правителството е реагирало адекватно, а Румен Радев е направил непремислено изказване, защото външната политика е функция на Министерския съвет.

"Когато беше ясно, че ще има насрочване на Съвета за сигурност към Министерски съвет, в който участват и представители на президентството, трябваше просто само да се изслушват службите, да се чуят докладите на Външно министерство. И когато сме част от Европейския съюз и сме партньори на САЩ, ние трябва да сме по-солидарни с взимането на подобни решения в подкрепа на подобни демократични действия", коментира Цветанов.

Президентът Румен Радев се обяви за неутралитет по въпроса с кризата във Венецуела, а след това изтълкува като грешен ход решението на правителството да признае председателят на Националното събрание Хуан Гуаидо за временно управляващ президент на страната, както призова Европейският парламент. Държавният глава упрекна кабинета, че не за първи път пропуска да съгласува с него позициите си по външнополитически теми.