Русия обвини Великобритания в използването на случая с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал като инструмент за преднамерено саботиране на връзките между двете страни и в подклаждането антируски настроения в медиите и сред британската общественост, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира изказване на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, направено от нея, след като британската полиция обяви, че трети руски гражданин е бил обвинен задочно за опита за убийство на Скрипал с Новичок през 2018 г. и че тримата заподозрени са били служители на руското разузнаване, предаде БТА.

Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка на в южния английски град Солсбъри през март 2018 г. Те, както и един полицейски служител, влизал в дома на Скрипал, бяха настанени в болница в критично състояние, поради излагане на въздействието на невропаралитичния агент с военно предназначение.

"В продължение на повече от две години и половина британските власти използват семейство Скрипал като инструмент за натиск върху нашата страна и за предизвикване на антируски настроения в британското общество...", заяви Захарова.

Тя отрече да е имало руско участие в отравянето, каза, че Москва осъжда опитите на Лондон да държи Русия отговорна за него и призова за обективно разследване на случая.

Междувременно Кремъл отхвърли като "голословно" решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), че Русия е отговорна за убийството през 2006 г. на бившия агент от КГБ Александър Литвиненко.

"Едва ли ЕСПЧ притежава пълномощията или технологичните възможности да придобие информация по този въпрос", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"До този момент няма никакви резултати от това разследване и правенето на подобни твърдения е най-малкото голословно", добави той.