Лидерът на "Републиканция за България" Цветан Цветанов разкритикува идеята на Стефан Янев за бойкот на всички нидерландски инициативи. По-рано Янев анонсира, че ПГ на "Български възход" ще внесе такова проекторешение в Народното събрание, с което премиерът да бъде задължен да гласува против всякакви предложения на Нидерландия.

"Контрапродуктивно е намерението на някои народни представители да внесат в парламента предложение за решение, с което се задължава премиерът на България да гласува против всички инициативи на Нидерландия. Такова решение ще е срещу интересите на България и ще провокира действия на държави в ЕС срещу страната ни по неизпълнение на ангажиментите ни свързани със средствата от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми", категоричен е Цветанов.

"За първи път България е отделена от Румъния. България и Румъния заедно бяха приети в НАТО и в ЕС.

През всички години при покриване на пълноправното членство независимо от различния напредък за оценка на ЕК, ние не бяхме разделени от Румъния по пътя ни към шенгенското пространство", коментира бившият вътрешен министър във Фейсбук.

"Ако прочетем внимателно мониторинговия доклад от есента на 2012 г. България постигна видим напредък по механизма за сътрудничество и оценка и беше решено следващият доклад на EK за България да бъде след 18 месеца, а за Румъния остана 6-месечният период. Но и тогава ние не бяхме отделени от Румъния, защото естествената и нормална логика е, двете държави да бъдат приети едновременно в Шенген.

Днешната оценка на Нидерландия за разделението на България от Румъния не трябва да търсим в премиера Рюте", тълкува Цветанов.

"Трябва да замълчим, да отчетем грешките и да не спираме да работим, а не да продължаваме да бъдем единственият представител на Путинския режим в ЕС", обвързва Цветанов българската позиция спрямо войната в Украйна и недопускането ни в Шенген.