Предсрочните избори - цикъл избори - не решават проблемите, а само ги отлагат и във времето ги размиват.Това заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването "Панорама" на БНТ на въпрос пада ли правителството без Валери Симеонов.

"Аз не смятам, че има криза, която да е неизпълнение на ангажименти в управленска програма, ангажименти, които са свързани с коалиционното ни споразумение и това е повече едно преекспониране от тези, които са се забързали да идват на власт без обаче да предлагат алтернатива и без да имат необходимата обществена подкрепа", допълни той.

Относно изказването на Валери Симеонов във връзка с протестите на майките на деца с увреждания Цветанов каза, че "това са думи, които не трябва да излизат от човек, който заема подобна позиция".

Председателят на ПГ на ГЕРБ е на мнение, че декември месец, когато бъде приет окончателно Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, тогава ще има приет бюджет за 2019 година и всички отворени теми, които седят на дневен ред да бъдат решени, ще бъдат приключени.

Всяка конструкция е сложна, когато е в коалиционен формат, обясни Цветанов и допълни, че "Обединение патриоти са представени с три политически формации и разбира се, има определено напрежение, което рефлектира и върху политическа партия ГЕРБ".

"Но все пак 2017 година ние поехме отговорност и избирателите ни задължиха да съставим правителство, защото това беше възможният вариант към тогавашния момент", категоричен бе Цветан Цветанов.

Той подчерта, че ДПС винаги защитава евро-атлантическите ценности се държи конструктивно по важните приоритети на страната, за разлика от БСП.

ДПС няма да се държи конструктивно, докато Валери Симеонов е вицепремиер, предупреди в предаването и зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев. Но добави, че и другата седмица ще има повод за приказки, че движението подкрепя ГЕРБ, защото ДПС ще гласува "против" предложението на БСП за падането на плоския данък.

"Аз се пазя от ултимативен тон, какъвто демонстрират и президентът, и БСП. Дано ДПС не отидат в тази посока. Този ултимативен тон ще доведе до това ние взаимно да се радикализираме един спрямо друг", каза още Цветанов.

Рекорден брутен вътрешен продукт, с милиард и 100 милиона повече разходи в публичната сфера, с 500 милиона повече и в здравеопазването, и в образованието, увеличение на бюджетните заплати с 10%, а на учителските - с 20%, 5 милиарда и половина повече разходи, рекордно ниска безработица, която в края на мандата през 2021 г. ще стане 4 процента - тези икономически показатели на държавата означават, че това управление трябва да довърши мандата си. Тази теза защити Цветанов.