Смятам, че кабинетът Борисов 3, доведе страната до състояние, в което всеки един иска някаква промяна. И точно за това ние от "Републиканци за България" искаме държава с правила. Защото, когато има правила, хората са спокойни, бизнеса е спокоен и никой не очаква да дойде поредната институция, която под някаква форма чисто политически ще бъде използвана, за да противодействаш на различното политическо мислене и говорене. Това заяви лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в интервю за БНТ.  

"Особено последните две години България, респективно Борисов, увеличи зависимостта от Русия в нашия регион. И това стана особено с представянето и реализирането на Турски поток. Ако погледнем реално за диверсификацията, за която ни се говореше през цялото време с Турски поток, ние виждаме, че точно връзката, която ще даде тази диверсификация - това е интеркоректорната връзка между България и Гърция, тя вече 11 години не може да бъде финализирана. А знаем, че трасето на Турски поток е много по-дълго. Това, което направи Борисов в третия мандат, задължи българският данъкоплатец с над 3 милиарда лева, за да направим инвестиция, обслужвайки руските интереси и рискът ни да бъде само за страната ни. Нека да погледнем и АЕЦ "Белене", да погледнем всичко това, което се случва в енергетиката. И аз тук искам специално да благодаря на Христо Казанджиев, който е част от листата на Републиканци за България. И ще ни е много интересно какъв ще бъде дебата между Теменужка Петкова и Христо Казанджиев, когато се говори за енергетика и за договор, който все още никой не знае. Какви са рисковете за страната ни и подписа, който е положила Теменужка Петкова с Росатом", коментира Цветанов. 

Той смята, че премиерът Бойко Борисов ще избегне всякакви дебати. 

"По принцип Борисов ще избегне всякакъв дебат в тази предизборна кампания и ще праща определените негови лица, които той смята, че ще могат да се справят с такова предизвикателство", заяви Цветанов. Той сподели, че е спазил традицията да се яви като депутат от Великотърновския и Благоевградския региони. А срещу Бойко Борисов в 25-ти МИР от "Републиканци за България" ще бъде Боян Йорданов - поразяващата ръка във волейболните среди и човек, който много е допринесъл за представянето на България. 

Цветанов обоснова и тезата си за смяна на шефовете на полицейските управления преди изборите 

Тази препоръка, която я дадох на Консултативния съвет при президента тя е свързана с това, че ГЕРБ трябва да гарантира честността на изборите. Това можеше да стане само, ако има ротация на полицейските началници. Защото ГЕРБ досега не е провеждала парламентарни избори, когато тя е в изпълнителната власт. Нека да си припомним и 2013 и 2014 г. и 2017 г. винаги е имало служебни кабинети и винаги е имало подмяна на всички полицейски началници, каза Цветанов.

"Тук е много важно да се спомене нещо много ключово, защото за първи път в тези 30 години преход правителството, всички министри с изключение на Боил Банов, са извън изпълнение на функционалните си задължения като министри и контролиращи изпълнителната власт. Което означава, че страната ни в един месец ще бъде изцяло на автопилот. Това означава, че последните три месеца ние всъщност не сме имали реално управление, а сме имали подготовка за правенето на предкампания за предстоящите избори. Защото целият този обществен държавен ресурс, който беше използван това обслужваше само управляващите. Защото знаете, че в условията на пандемия нямаше възможност да има необходимите срещи, нямаше възможност да има необходимите дискусии и се правеше един монолог от страна на управляващите, явявайки се във всички студиа. Статуквото заемаше медийното пространство", каза Цветанов.

Мога да кажа, че много са сериозни притесненията за вота. И аз смятам, че организацията, която се прави в момента от ГЕРБ, преди всичко се ангажират хора, които нямат никакъв политически опит, но имат доста опит в други структури в обществото, само малко по нелегитимните за обществото институции. Искам специално да подчертая, че изборите и това, което ще направи управлението е да покаже дефицити или проблеми, които има в другите политически дивиденти. За тях всичко ще бъде позволено. 

Затворена ли е страницата с апартамент гейт и дадени ли са отговорите

"Аз дадох най-силния си отговор, когато напуснах политиката и когато излязох от парламента. Един политик или един представител на изпълнителната власт, когато излизат чекмеджета, когато пиарът на Борисов има имоти за 1 милион и 50 хиляди лева....  Това, което направих аз като политик е да изляза от политиката, да се направят съответните проверки, да се констатира, че няма никакво нарушение и да застана отново пред медиите без да се крие от отговорите, които трябва да даде. 

Пред "Фокус" Цветанов заяви, че "Републиканци за България" искат реално електронно управление 

"С учредяването на ПП "Републиканци за България" дадохме ясна заявка, че ще бъдем алтернативата на сегашното статукво. Днес окончателно е финализиран проектът за управленска програма. България има нужда от ясен хоризонт, трябва ни отговор на въпроса накъде ще вървим след толкова години на безпътица, защото в момента противопоставянето - лично и институционално, вреди на страната и във външнополитически план ние изпускаме много от важните акценти за перспектива. Днес повече от всякога се нуждаем от реални политики, които да могат да стигнат до хората. За мен основните това са правосъдие и върховенство на закона. В тази секторна политика предлагаме намаляване на политическата квота във ВСС и ефективно разделяне на ВСС на колегии, въвеждане на индивидуално конституционна жалба, закриване на специализираното наказателно правосъдие", допълни Цветан Цветанов. Сред приоритетите в управленската програма на ПП "Републиканци за България" е въвеждането на реално електронно управление, каза още Цветан Цветанов и допълни, че това е тема, която може да обедини всички политици и политически формации.

ПП "Републиканци за България" предвижда реални политики за българите в чужбина чрез създаване на Министерство на българите в чужбина, въвеждане на електронно дистанционно гласуване за българите в чужбина, както и създаването на многомандатен избирателен район в чужбина, подчерта Цветан Цветанов. По този начин ще бъде чут гласът на над 2 милиона български граждани в чужбина, отбеляза той.

Сред приоритетите на управленската програма е и развитието на икономиката, допълни председателя на партията. Предвижда се държавна подкрепа чрез създаването на бизнес хъбове във всеки от шестте района за развитие, коментира Цветанов. "Семейните, микро, малки и средни бизнеси, гръбнакът на всяка икономика, трябва да бъдат подпомогнати от държавата. В регионалната политика предвиждаме създаването на регионални инвестиционни фондове и програми за изостаналите райони", подчерта той. Цветан Цветанов отбеляза, че ПП "Републиканци за България" ще бъде незаобиколим фактор в политическото пространство. Той допълни, че партията е една от малкото в страната, които се явява самостоятелно на изборите.