БСП не спечели нищо от дебата - предизвикаха конфликти, защото си мислят, че ги крепят на повърхността, но те ще ги сринат на избори. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

"Не мога да разбера кога колегите от БСП са искрени и кога не са. Колеги от БСП, спомням си думите, които бяха казани от ваш депутат и то в предизборна кампания", каза още Цветанов и визира изказването на Крум Зарков в телевизионния ефир, че ще с бивши ченгета от ДС са замисляли да тормозят нечии дядовци.

"Това, което направи депутат от левицата да обиди всички български граждани,  че 80% от тях са дебили. Този народен представител понесе ли някаква отговорност?", попита Цветанов.

"Искам да попитам народният представител, който нарече всички депутати убийци, някой понесе ли отговорност за това? Или много е добре да се скрием за дадена тема", заяви още Цветанов.

Той обърна внимание и на депутат от БСП, обвинен в пране на пари в особено големи размери и посочи, че само Вежди Рашидов има право да говори за олигарси. По отношение на коалицията ГЕРБ-"Обединени патриоти", Цветанов коментира: "Няма да скрия от вас, че имаме и различия, че емоцията е много по-голяма в тези отношения помежду ни. Имаме 4-годишна управленска програма и не сме направили отстъпление ежеседмично и годишно. Темата за хората с увреждания, майките и техните деца, нека си припомним какво направихте вие, когато имахте възможност да управлявате", заяви още Цветанов.

"Нека не говорим колко беше минималната работна заплата във вашия управленски мандат само преди две три години. Нека да припомним какъв е ангажиментът на настоящото правителство - това е да увеличаваме ежегодно минималната работна заплата", допълни още Цветанов. Той обърна внимание, че при БСП е имало средна работна заплата 828 лв., имаме средна работна заплата към настоящия момент 1117 лв. По адрес на "Воля", Цветанов заяви: "Някой път имат различия с управляващото мнозинство по секторни политики, но показват ангажимент към своите избиратели, че интересът на страната е по-важен от междуличностните пристрастия на всеки един от тях", каза Цветанов. По думите му сега правителството е стабилно. Той посочи, че са видели при служебен кабинет какво прави президентът Радев.

"Да отива в спирала на една нестабилност", каза Цветанов.

Лидерът на БСП контрира: Като член на УС на "Европол" какво ще направи Цветан Цветанов, за да информира европейските страни за пробива в европейската сигурност, който допуска правителството на Бойко Борисов.

"Г-н Цветанов, в името на европейското развитие на България ви питаме, подкрепяте ли политиката на правителството на Бойко Борисов, чрез която се издават фалшиви документи за европейско гражданство и се нанася удар по европейската сигурност. Какво ще направите като член на УС на "Европол", за да информирате европейските страни за пробива в европейската сигурност, които допуска правителството на Бойко Борисов и вицепремиерът, който носи отговорност за този сектор", каза Нинова.

Цветанов отговори, че процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция. Той призова да не се маха Илияна Йотова, защото ще се кандидатира за лидер на БСП.

"Г-жо Нинова, силата на днешното управление е, че има политическата воля да се бори с корупцията и всяко едно явление, което уронва авторитета на институциите. Силата на всяка една политическа партия е да прави разграничаване от народни представители, които имат повдигнати обвинения. Това, което е изключително важно да знаете, когато има политическа воля, са най-много атаките", каза Цветанов.

Единствената институция, даваща българско гражданство е президентската, а днешното управление има воля да се бори с всякакви корупционни схеми, каза председателят на ПГ на ГЕРБ в лично обяснение след процедурата по начина на водене на Корнелия Нинова, която попита за европейското гражданство.

ГЕРБ трябва да кажат остават ли под натиска на националистите и докога ще продължат да им угаждат - с оставката на Валери Симеонов не променят нищо, виждаме, че нямат и нагласа, каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай. Той попита ГЕРБ дали са харесвали езика на така наречения вицепремиер Валери Симеонов. "Имате време да управлявате, не да властвате", каза Аталай.

"Оставката толкова закъсня, че няма нито един от нас идея как и по какъв начин ще се измъкнем от всичко това, което е създадено в обществото с протестиращите, с бунтуващите се, с това, че премиерът не идва в парламента", каза още Аталай. По думите му няма как ГЕРБ да са доволни, след като патриотите ги дърпат надолу. Той поясни, че е очаквал от управляващите да кажат дали ще променят политиката, или ще продължат със скандалите. "Ние не се радваме и не стреляме фойерверки, че един вицепремиер си подаде оставката, ние гледаме със загриженост на всичко това, което се случва и в опозицията, и в управляващите, затова еволюцията ни е необходима", допълни още Аталай.

"Уважаеми управляващи, видяхте ли, че няма нищо страшно да се води един дебат, защото парламентът е мястото, където трябва да се кажат онези неща, които интересуват обществото и разбира се, основното нещо, което е, че не трябва да забравяме за какво сме се събрали днес. Темите станаха няколко. Темата стана необходима ли ви е еволюция. Някой от вас достатъчно мимикрират. Повдигнахте още една тема за основополагащ разговор за изборите, за онези 1,5 млн., които са гласували за вас. Основната тема днес е оставката на вицепремиера и тук искам да ви задам един въпрос. Вие доволни ли сте от вашето управление, колеги? Вие от малката коалиция, доволни ли сте от всичко това, което направихте за година и половина? Няколко акцента - скандали всяка сутрин, а същевременно премиерът вече, виждам го, че не му е удобно да седне до вас, г-н Каракачанов. Със синята каска, докато се опитвате да примирите онези, които си търсят личния интерес в това управление, премиерът се чуди по какъв начин и как да събере Балканите. Как да направи така, че обществото да е доволно от това, след като нищо не се случва в техен интерес", заяви още Аталай.„

Преди това депутатите влязоха в спор има ли заслуги това правителство и какви са те, кой е създал олигарсите и др.