Западните Балкани са част от колективната сигурност на Европейския съюз. Ние, като политици, сме длъжни да осигурим на бъдещите поколения една мирна и спокойна Европа, в която се изповядват европейските ценности. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на откриването на форума "Толерантността в Западните Балкани: ключ към Европа". Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и се провежда в Националния дворец на културата. Негови организатори са евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев и Асим Адемов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ увери, че всички български институции са ангажирани с процеса по европейската интеграция на страните от Западните Балкани. "Макар и изправени пред Брекзит, от Великобритания изграждат стратегия за работа със Западните Балкани, което е доказателство, че те няма да се отклонят от общите ни цели по интеграцията на този регион. Радостен съм, че и САЩ подкрепят този процес", сподели Цветанов и допълни, че най-важното нещо е човешките права и демократичният процес да бъдат гарантирани.

Цветан Цветанов отбеляза, че София би могла да бъде център на всички важни политики и решения за европейската перспектива пред Западните Балкани и като пример даде предстоящата среща на 17 май в София между ЕС и Западните Балкани. "Неотдавна, когато отново в НДК приехме процедурните правила за парламентарен контрол върху работата на Европол от страна на ЕП и националните парламенти, с колегите от Службата обсъдихме и Многогодишната програма на Европол, акцент в която беше доброто взаимодействие със страните от Западните Балкани", уточни Цветанов.

Министърът на Българското председателство Лиляна Павлова на форума Толерантност за Западните Балкани

Снимка: БТА

"Ние искаме нашето председателство да бъде запомнено като Балканското председателство", бяха думите на министъра на европредседателството Лиляна Павлова. "За съвсем кратко време успяхме да променим отношението на европейските ни партньори към нашия регион. Днес темата за Западните Балкани е припозната от всички тях и вече не се възприема само като приоритет на европредседателството, а като акцент в европейския дневен ред", категорична бе тя.

Лиляна Павлова, Асим Адемов и Андрей Ковачев

Снимка: БТА

 "Нека знаем каква е историята на нашия континент. Никога не бива да повтаряме грешките от миналото. Затова основната цел на ЕС е мирът. Никога повече не трябва да има война на европейска земя", подчерта евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Неговият колега от групата на ГЕРБ/ЕНП в ЕП Асим Адемов коментира, че на Балканите има прекрасни хора и ние сме длъжни да го покажем на всички. "Как очакваме страните от Западна Европа да ни опознаят при положение, че ние самите не знаем много едни за други", каза още Адемов.