Една от основните причини БСП да ги няма в парламента в сряда беше нежеланието на партията и на лидера им Корнелия Нинова да ратифицират договора за присъединяване на Северна Македония към НАТО. С това си действие Нинова вкара БСП в историята като първата партия, отказала да участва в ратификацията на толкова важен договор. Това заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов пред над 130 младежи от ГЕРБ по време на откриването на десетия Зимен университет на младежката структура.

"Северна Македония днес е в НАТО и това означава по-голяма сигурност в региона и по-големи възможности за страните от региона заедно да противодействаме на заплахи от трети страни. А до това се стигна и благодарение на основния приоритет на българското председателство на ЕС, а именно европейската перспектива пред страните от Западните Балкани", каза още Цветанов.

С отсъствието на БСП от пленарната зала по време на ратификацията БСП за пореден път се отдалечиха от целите и платформата и на европейските социалисти, подчерта още Цветанов и коментира, че разбира защо Сергей Станишев открива предизборната кампания на ПЕС за европейските избори в Испания, а не в България.

"Станишев избра да открие кампанията на ПЕС при експремиера Санчес, който определя Мадуро като тиранин. Социнтернът, на който Корнелия Нинова е вицепрезидент, подкрепи Гуаидо, за разлика от БСП и президента Румен Радев, които застанаха на руската позиция. Нинова твърди, че е застанала на позицията на ООН и точно тук се вижда нейното двуличие. Ако БСП формират позициите си на базата на позициите на ООН, защо тогава БСП членува в ПЕС и в Социнтерна? Или защо Нинова и БСП бяха против Пакта за миграцията, които беше предложен от ООН?", попита Цветанов.

Според него, БСП е партия, която се ръководи от един егоцентричен лидер в лицето на Корнелия Нинова.

"Тя спуска решенията еднолично и те се изпълняват от техните депутати под страх и това ми беше споделено от много депутати и членове на БСП, с които съм разговарял", заяви още Цветанов.

"Хората с които си говоря от БСП, както в парламента, така и в страната, не могат да повярват, че партията им се управлява по този начин и с всеки изминал ден се отдалечава от европейските ценности", коментира още Цветанов.

Той допусна, че излизането на БСП от парламента ще е свързано и с генерирането на много нови фалшиви новини. Като пример Цветан Цветанов посочи срещата на Корнелия Нинова с кметове във Видин, за която тя твърдеше, че по нареждане на кмета й е отказан достъп до залата на Общинския съвет.

"Истината е, че не е имало официално заявено искане за ползване на залата, но това беше удобен повод за БСП да тиражират поредната фалшива новина", подчерта Цветанов.