Единодушно със 140 гласа "за" парламентът ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония. Това стана в присъствието на председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери.

Депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и "Воля" приветстваха Северна Македония и подкрепиха ратификацията. Управляващите отбелязаха отсъствието от пленарна зала на групата на БСП в този исторически момент. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов разкритикува липсата на депутатите от левицата в пленарна зала. Исторически ден и за България, и за Северна Македония, така той определи събитието. Цветанов отдаде заслуженото на всички парламенти и правителства на България след 1990 г., които са подкрепяли Македония през годините, както и, че България първа я призна през 1992 г. Днешният ден доказва волята на българския парламент за подкрепа на Северна Македония, а НАТО ще гарантира сигурност, допълни Цветанов.

Снимка: БТА

Когато Европа и Западните Балкани имат европейска и евроатлантическа перспектива, тогава регионът става много по-сигурен, каза Цветанов. Тревожен факт е, че днес отсъства БСП. Но в немалко пъти те са имали отговорна позиция, когато се е касаело за региона и сигурността на Западните Балкани, каза още Цветанов. Съжалявам, че заради едно еднолично решение на лидера и кръга около нея не се даде възможност на всички демократичномислещи депутати в левицата да подкрепят. Жалко е, когато вътрешнополитическите ежби допринасят за лошия имидж на страната ни и уронване имиджа на парламента, допълни той. Според него с отсъствието на БСП Северна Македония не може да усети подкрепата на всички парламентарни групи.

В доклада на Комисията по външна политика се посочва хронология на процеса по присъединяване. През април 2008 г. в Букурещ на Срещата на върха на Организацията на Северноатлантическия договор е взето решение да бъде отправена покана към Република Македония за присъединяване след намирането на взаимно приемливо решение на спора с Република Гърция за името на страната. Този процес и процедурите по изпълнението на достигнатия компромис приключиха с ратифицирането на подписаното на 17 юни 2018 г. споразумение от Преспа от парламентите на двете държави, съответно на 11 януари 2019 г. от Република Северна Македония и на 25 януари 2019 г. от Република Гърция. На тази основа проектът на Протокол към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония е одобрен от Северноатлантическия съвет на ниво постоянни представители на 28 януари 2019 г. На 6 февруари 2019 г. Протоколът е подписан от държавите - членки на НАТО в Брюксел.

Република България активно допринесе за решението за включване на Република Северна Македония в засиления диалог за партньорство с НАТО още през 2008 г. В двустранен план, с подписания на 1 август 2017 г. в Скопие Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество България препотвърди подкрепата си за евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония. Ратифицирането на Протоколa към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония е потвърждение за провежданата от Република България последователна политика за установяването на трайна сигурност и просперитет в региона, се посочва в доклада на комисията.

Влизането на Северна Македония в НАТО е пътят за изграждане на силни и стабилни Балкани. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите.

 

Снимка: БТА

ДПС категорично подкрепиха ратифицирането на протокола. Безкомпромисно следваме този курс на евроатлантическото ни развитие. Още през 1990 г. и 1992 г., когато България призна официално независимостта на Македония, както и през 1999 г., 2004 г., 2007 г. продължаваме неотклонно, защото вярваме и знаем, че това е верният път за националната сигурност, държавния суверенитет, мира и демокрацията", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Днешното решение е стратегическо за стабилността и сигурността на региона. Вярваме, че Република Северна Македония ще допринесе за евроатлантическата сигурност", каза още председателят на ДПС.

ДПС още в зората на демокрацията пое като своя мисия реализирането и задълбочаването на евроатлантическата интеграция и продължава да цени евроатлантическите ценности и днес - върховенството на закона, правата и свободите на гражданските и т.н.", каза още той.

Карадайъ изрази убедеността си, че това е пътят за изграждане на силни и стабилни Балкани, за укрепване на стабилността, за гарантиране на мира и просперитета.

С влизането в сила на настоящия Протокол Генералният секретар на НАТО, ще отправи покана към правителството на Северна Македония да се присъедини към Алианса. Северна Македония ще стане страна по Договора от датата на депозиране на своя документ за присъединяване. Настоящият протокол ще влезе в сила, след като всяка от страните по НАТО уведоми правителството на САЩ за неговото приемане.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви в пленарна зала, че България последователно подкрепя членството в НАТО на страните от Западните Балкани. Членството на Северна Македония в НАТО бележи нов етап от сътрудничеството между нашите страни, посочи тя. България ще продължава да окуражава и подпомага Северна Македония по пътя към членство в Европейския съюз, каза тя и изрази увереност, че преговорите ще започнат през юни 2019 г. Захариева изрази "увереност, че правилните поуки от грешките в миналото са направени и бъдещето пред нас е общо, така както е общо и нашето минало".

Снимка: БТА

Политиката не е поезия, каза Волен Сидеров и заяви, че ще намали патоса в пленарна зала. Той заяви, че въпреки, че България първа е признала независимостта на Македония, от това не е последвало истинско сътрудничество между двете държави. Споровете не са изчезнали с подписването на договора за добросъседство с Македония, отбеляза той. Някак по комсомолски се радваме на присъединяването на Македония в НАТО, без анализ какво ще прави НАТО на Балканите, каква ще бъде ролята на Северна Македония в алианса, защото само радостта не е достатъчна, коментира Сидеров.

Днешният ден е важен за българските национални интереси, за сигурността не само на България, а и на Западните Балкани и Европа, посочи Юлиан Ангелов от ВМРО. България винаги е подкрепяла Македония, посочи той и допълни, че за ВМРО винаги е било важно Македония да бъде подкрепяна, без извиване на ръце, както правят други държави. Важно е договорът за добросъседство да бъде изпълняван, важно е хората в Македония да не бъдат засипвани с език на омразата срещу България, каза той. Двете държави заедно ще живеят по-добре, ако не живеят в лъжа, ако живеят подкрепяйки се, смята Ангелов. По думите му следващата крачка е между двете държави да няма граница, а това ще стане чрез членство на Северна Македония в ЕС. Ангелов отбеляза липсата на БСП в залата и посочи, че за пореден път те предават националните интереси. Верни на коминтерната политика, ги няма в залата да подкрепят Македония, допълни той.

Валери Симеонов от НФСБ заяви, че подкрепя членството на Северна Македония в НАТО, но има забележки към отношението към онези граждани в Македония, които имат българско самосъзнание. Той припомни, че към тях е имало репресии. Общата ни история задължава едно по-коректно отношение и спазване на правата на всички българи в Северна Македония, каза Симеонов. Според него е редно Северна Македония да коригира своето поведение, да се спре с разрушаване на български паметници, да се пренапишат текстове на някои паметници, където се споменава, че българите са окупатори. Ще подкрепим присъединяването на Северна Македония в НАТО и с внимание и известно търпение ще изчакаме да видим как ще се развиват процесите на демократизация в Македония, каза още Симеонов.

Нека да има мир на Балканите и като добри приятели на Македония да покажем, че сме заедно за едно по-добро и мирно съществуване както на Балканите, така и на света, каза независимият депутат Спас Панчев.