Не се връщаме в парламента. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция. "Не се връщаме в парламента, тъй като условията, които вчера поставихме, не са изпълнени в пълнота. Едно от тях беше машинно гласуване", заяви лидерът на БСП.

Според нея то е трябвало да бъде въведено до 2019 г. "В момента те го отлагат с неопределено бъдеще", подчерта лидерът на БСП и обърна внимание, че машините са сериозна гаранция за честни избори.

 

"Случилото се днес е победа за БСП. 10 часа в Правна комисия излагахме аргументи защо не трябва да се правят промени в Избирателния кодекс. 16 часа в залата на парламента", обясни Нинова. Тя подчерта, че БСП се е борила за запазване на преференции, нова ЦИК, машинно гласуване и да остане обжалването пред ВАС, както и начина на вземането на решение в изборните комисии. "Нищо от това не чуха. 26 часа разговори от страна на БСП. Едва след решението ни вчера за напускане очевидно чуха", коментира Нинова по адрес на ГЕРБ.

Корнелия Нинова определи промяната в позицията на ГЕРБ и лидера Бойко Борисов като "сценка, на която вече и децата не вярват".

Според нея от ГЕРБ не са реагирали заради позицията на гражданите, а са реагирали от страх - страх от реакцията на хората, страх от напускане на БСП, страх от истината, че ДПС спасява управлението. "Георги Марков бил от гражданската квота, ходел по улиците и слушал какво говорят гражданите и му казал, и чак тогава премиерът разбрал - какъв огромен ценностен проблем на правовата държава и свободата на изразяването има в България. Надявам се, че вече никой не е толкова наивен да повярва на това, още повече и на твърдението, че ГЕРБ се вслушвали в гласа на хората. Искам да припомня, че на 5 февруари, ние за пръв път поставихме въпроса за промените в ИК, като го определихме като- "узаконяване на диктатурата и превръщане на една партия в една държава". Две седмици по-късно, изведнъж г-н Борисов чул за какво става дума, защото Георги Марков ходи сред хората. ГЕРБ реагираха не на мнението на хората, а от страх поне от три неща. Първо - страх от гражданската енергия, която видяха изправена срещу себе си. Поздравявам всички българи, свободни и смели, които заявиха позицията си открито. На второ място - страх от решението ни да напуснем Народното събрание. При първото ни напускане Борисов влетя в парламента и смени Димитър Главчев. При второто ни напускане и условието за връщането ни - смени Валери Симеонов. Нашето решение от вчера доста е стреснало ГЕРБ. На трето място - страх от истината, която беше изговорена от Цветан Цветанов. Ние много пъти сме предупреждавали за нея, но сега тя бе огласена от втория човек на ГЕРБ - че ДПС спасяват правителството и живота на 44-то НС, а патриотите са просто статисти там, за да прикриват истинското управление - между ДПС и ГЕРБ. Това има една единствена цел - ГЕРБ да се запазят на власт", заяви Нинова.

 

От БСП ще изчакат и реакцията на президента - дали и на кои текстове ще наложи вето. Левицата е изпратила сигнал до Венецианската комисия във връзка с промените в изборните правила. Организираме среща с всички европейски посланици, каза още Нинова.

Започваме срещи с други партии и организации за общ фронт за честни избори, посочи тя. Няма значение от политическите интереси, защото става въпрос за надпартийни неща, допълни Нинова. Опасността да фалшифицират изборите не е отминала, каза Нинова и призова гражданите към бдителност.

"Главната опасност - да фалшифицират изборите не е преминала. Обръщам се към всички български граждани- да бъдем внимателни и да не спираме дотук с гражданския натиск, защото остават много важни въпроси. Първо - да се изпълни законът, такъв какъвто беше, и да има машинно гласуване. Страх ги е от машините, защото разчитат на подправяне на протоколи. Ние продължаваме да стоим твърдо за машинното гласуване. На второ място - да се отмени решението- избирателните комисии да вземат решения с мнозинство 50+1. Това на практика означава, че ГЕРБ сами, като партия, ще си взимат решения в комисиите. На трето място - да се отмени решението - да не можем да обжалваме решенията с касационна жалба във Върховния административен съд. Това е изконно човешко и гражданско право - да си търсиш правата по съдебен ред. Отмяната на това право е погазване и на правовата държава и на върховенството на закона.

Нека не позволяваме днес да ни приспиват с благи приказки. Въпреки че това е частична победа, ние продължаваме по следния начин - започваме срещи с други партии и граждански сдружения, с които искаме да направим общ фронт за честни избори. Няма значение каква партийна принадлежност имате, уважаеми българи. Дали ще гласувате за лява, за дясна партия, за център, това е ваше право да прецените, но ние трябва заедно да се обединим, за да не позволим вашият глас и вашият вот да бъдат употребявани. Продължаваме с тези разговори, за които вече имаме готовност и заявки, заяви Нинова. 

Припомняме, че ГЕРБ връща преференцията на старите нива след спешно заседание на Изпълнителната комисия, свикана от премиера Бойко Борисов, на което присъства и Георги Марков. След спешното събрание на Изпълнителната комисия в партийната централа Борисов обясни, че връщането на преференциите в досегашния им вариант преди вдигането на високия праг може да стане по два начина - или, като се подкрепи президентското вето, или чрез поправки, внесени от Данаил Кирилов и депутатите.