Днес бяхме свидетели на представление, което заора дъното. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева в предаването на bTV "Лице в лице" по повод отхвърленото искане за оставката й от БСП и ДПС.

Тя го определи като ненужно упражнение и добави: "Вяло бяха подбрани мотивите и то атакуваха не мен, а правителството, дошло на власт с честни избори".

Караянчева, потвърди, че моментът с обидните сравнения от телефония глас, наподобяващ този на премиера Борисов, е бил сред тези, за които от трибуната на Народното събрание днес тя призна, че "ми се искаше да изчезна и да скоча от някоя канара от Родопите"

"Злобата, която се изля, беше наистина ужасяваща. Получих подкрепа от колеги от парламента, но не очаквах, че ще използват от парламентарната трибуна точно този език. За мен тази страница е приключила - каквото имах, го казах днес", заяви Караянчева и добави, че няма доказателства за автентичността на аудиозаписа.

На въпрос как ще реагира, ако прокуратурата докаже, че записът е истински, Караянчева заяви, че не трябва да се гадае. Уточни, че е говорила с министър-председателя по темата и той е отрекъл.

По думите ѝ мотивите на опозицията за оставката са били вяло подбрани.

"От девет кладенеца вода, измислени, за да може да се атакува правителството - не мен", каза тя.

Председателят на НС коментира и изказването си пред структурите на ГЕРБ в Лом за "ходенето пеш". "Когато говориш пред партийна структура, се говори така, че да се възпламени тази аудитория. Като председател на парламента - компромиси не правя", заяви Караянчева.

Тя спомена и нареждането на нейното изказване до цитати на други председатели на парламента - коментарът на водещия на "120 минути" Светослав Иванов от 27 септември.

"Не искам да давам съвети на медиите, те са Четвъртата власт, но можем да направим такава съпоставка с държавни глави. Днес от трибуната цитирах едно изказване на княз Александър Батенберг: "Нашето дело е свято и надяваме се, че Бог ще го вземе под своя защита и ще ни даде нужната помощ, за да възтържествуваме". Какво казва г-н Петър Стоянов: "Да затворим фабриката за илюзии". Президентът Радев, който е избран от коалиция БСП-ДПС: "Мутри, вън". Това е положението!", коментира Караянчева.

По думите ѝ тя многократно е правила опити да разговаря с протестиращите. Даде пример с Благоевград, където беше замерена с яйца.

"Те не искат диалог, специално тези в Благоевград. Аз говоря пред избиратели така, както винаги съм говорела. Това е моят стил на говорене като член на ИК на ГЕРБ, институционално говоря по друг начин", добави тя.