С четири точки в дневния ред започна тазседмичното заседание на Народното събрание.

Кратката програма за работата накара депутатите от БСП да обявят от трибуната, че това Народно събрание в този състав е изчерпано и е време за оставка.

Депутатите вече приеха промени в Закона за физическото възпитание и спорта. Гледа се Законът за патентите. В програмата до петък има точки за Закона за шума и Парламентарен контрол.

По време на заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Нинова изтъкна пет причини за искането си:

- Непознаване на Конституцията

- Поставяне на законодателната власт в подчинение волята на премиера Борисов, който повече от година не се е явявал на парламентарен контрол

- Думите й пред актив на ГЕРБ в Лом който не харесва магистралите, да ходи пеша

- Погазване на правилата на законодателния процес

- Незачитане принципа на прозрачност в работата на НС

Поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната и превръщане на НС в придатък към волята на министър-председателя Бойко Борисов, грубо погазване правилата на законодателния процес, незачитане прозрачността и публичността в работата на НС, думи, оценки и поведение, рушащи авторитета на институцията, изчете Нинова.

На 22 ноември миналата година премиерът е бил за последен път на парламентарен контрол, няма го при промените в кабинета, при актуализация бюджета на държавата, изреди още тя. При нашето искане да дойде в НС-отговорът на Караянчева е "заетост", отбеляза още председателят на левицата.

Двайсет и два законопроекта на БСП стоят някъде неразгледани, някои от 2017 г. при нормални срокове в правилника за гледане от комисия два месеца, добави още Корнелия Нинова.Тя призова Караянчева, заради авторитета на институцията и на българските жени, да освободи поста.

Оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева е на дневен ред още от миналия месец, след като по нейно искане бяха изведени с помощта на НСО майките на деца с увреждания, които се бяха барокадирали в парламента. Оставката на Караянчева се иска и от протестиращите, които се събират за вече близо 100 дни в триъгълника на властта с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

"Единственото, което ви интересува, е да вземете властта, а не да мислите за гражданите. Демократичният начин да се оцени мнението на българския народ е да се проведат парламентарни редовни избори. Всяко друго изказване на мнение е претенция, без да има реално основание. Заставаме твърдо зад г-жа Караянчева в това Народно събрание. Ще оборим всеки аргумент в обратната посока. Исканата от БСП оставка е опит да се отклони вниманието" - така председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова отговори на лидера на социалистите Корнелия Нинова.

Дариткова засегна и присъствието на БСП в парламента: "Сутрин се криете по ъглите на Народното събрание и идвате да се регистритате само за да си осигурите надницата за деня".

Тя припомни, че БСП отказват да участват и в Председателския съвет, който определя дневния ред на Народното събрание.