Очаквано управляващите надвиха опозицията - искането й за оставка на Цвета Караянчева не мина и тя остава председател на 44-то Народно събрание. Настояването на БСП и ДПС, което беше внесено вчера с 96 подписа, беше отхвърлено от управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти, "Воля" и част от независимите депутати.

Мотивите бяха - неприемливо публично поведение на Цвета Караянчева, което води до "уронване на престижа на Народното събрание", нарушаване на принципа на прозрачност, неизпълнение на задълженията й като председател, възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и на провеждането на ефективен парламентарен контрол.

Първоначално „за“ оставката на Караянчева гласуваха 97 народни представители, „против“ – 125 и без „въздържали се“. Проектът на решение обаче бе прегласуван заради неправилно отчетен вот по искане на председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и отново отхвърлено с 97 гласа "за", 126- "против" и без "въздържали се".

Искането за оставка подкрепиха 68 депутати от БСП и 24 от ДПС и част от независимите депутати. Всички останали гласуваха против оставката на Цвета Караянчева.

Снимка: БНТ

Решението беше посрещнато с аплодисменти от ГЕРБ, един от депутатите от партията - актьорът Евгени Будинов, й подари цветя.

Снимка: БТА

"Уважаеми колеги, благодаря за подкрепата. Ще оправдая доверието", каза самата тя.

По-рано, в 20-минутна реч, тя заяви, че БСП и ДПС вадят от девет кладенеца вода, за да мотивират искането си, а какво е доверието на хората в родното й Кърджали ще стане ясно на редовни избори през март.

"Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това. Но признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара в Родопите .По мой адрес се изсипаха трудно поносими лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете, г-жо Нинова", обърна се тя към лидера на левицата.

Снимка: БНТ

"Именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжия от арсенала на най-мрачното женомразство. Не всичко в политиката трябва да е позволено. До мен никога не е стигал съвет, нито от изпълнителната власт, нито от моята партия, да се правя на неразбрала дори и в най-нецензуриран вариант. Обратното - винаги съм имала пълната свобода да преценявам поведението и думите си, както в срещи с чуждестранни парламентарни делегации и посланици, така и с колеги-политици у нас", допълни Караянчева.

Тя подчерта, че опозицията е превърнала българския парламент в позорище, водена от стремежа си да омаскари неговия председател.

"Говорим за нисък авторитет на институция, чийто авторитет следва да се защитава солидно от 240 легитимно избрани народни представители. Според опозицията обаче на плещите на председателя основно се крепи незадоволителният рейтинг на един колективен орган, както и уронения, по думите на г-жа Корнелия Нинова, престиж на България в Европа", защити се още Цвета Караянчева.

Дотук се стигна след продължили няколко часа остри дебати, при които се стигна дори до между депутати от ГЕРБ и БСП след обвинения в кражба.