Протестиращи освиркаха и замеряха с яйца председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в Благоевград, където тя пристигна днес за партийна среща на ГЕРБ.

В началото Караянчева тръгна към недоволните местни граждани, които бяха нахлупили кофи върху главите си, като намек за нейната някогашна работа като началник на цех в завод за поцинковани кофи. Тогава към нея полетяха яйца, придружени с викове "Мафия" и "Оставка". Охраната от НСО я обгради плътно, а тя се отказа да говори с протестиращите.

Пред журналисти Караянчева коментира, че е искала да се срещне с тях, за да да ги пита защо искат оставка на управляващите и да им каже какво са направили в последните три години, изтъквайки, че са вдигнати заплати и пенсии, но очевидно липсвало желание за разговор, съобщи БНТ.

Уцелен обаче бе депутатът Красимир Велчев, който е зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, предаде местният сайт "Пиринско".

Снимка: БТА

Снимка: БТА

В отговор на въпрос председателката на парламента не изрази съжаление за думите си от преди няколко дни пред свои съпартийци в Лом, които предизвикаха обществено възмущение. Тогава тя заяви:

"Някои си пътуват с хубавите коли по магистралите на Борисов и викат: "Ама те не стават". Ми що не ги направихте вие като не стават, бе? Що не ги направихте, а сега критикувате? Метрото! Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, ходи пеша! Това е положението. И затова няма да подадем оставка. Защото сме отговорни по това, което правим".

Снимка: БТА

Караянчева обясни това изказване по следния начин, като стана ясно, че не съжалява за него:

"За съжаление не мога да говоря. Аз участвах в една политическа среща, като член на Изпълнителната комисия, като областен координатор на ГЕРБ в Кърджали, знаете, че на такива срещи се говори по-емоционално. Мога да кажа, че аз съм изключително емоционален човек и ако някой е забравил как говорех преди 3 години, аз говоря по този начин когато съм извън пленарна зала. В пленарна зала трябва бъда обрана, защото съм представител на институция и аз строго спазвам задълженията си. Отидете на митингите или срещите на другите партии и ще видите какво говорят за нас и по какъв начин се изразяват. В такива моменти човек гледа да вдигне градуса на настроението, да мотивира своята членска маса затова и начинът на говорене ми е такъв. Не забравяйте, преди 2017 г. бях острието на ГЕРБ все пак".  

Снимка: bTV

Цвета Караянчева коментира още, че ветото на президента, което той наложи върху части от Изборния кодекс, не е основателно. По думите ѝ трябва да има комбинирано гласуване - и с бюлетини, и с машини.

"По-възрастните хора се страхуват да упражняват вота си машинно, ако пък машината в отдалечено населено място се развали - процесът трябва да бъде спрян, а така се отнема възможността на хората да гласуват", подчерта тя.

Вижте цялото й изказване (след 20-та минута):