Когато са купувани устройства за машинно гласуване и когато е сключен договорът за софтуера и доставката им през февруари 2021 г., в Изборния кодекс не е било предвидено машинен вот на местните избори. Това заяви в интервю за БНР говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

"В момента се водят разговори как ще бъде надграден този софтуер, за да може да бъде използван за общи местни избори. На места в тези избори ще се гласува с 4 бюлетини. В Изборния кодекс не беше предвидено да се гласува на местни избори с машинно гласуване, когато то беше въведено като начин на гласуване. Сега ще трябва да се ползват тези машини, но този софтуер - с него не е предвидено такова гласуване, трябва да бъде надграден. Мнението на ЦИК е, че сега избирателят трябва да може сам да прецени в каква поредност да гласува за съответния брой избори, за които има право да гласува в населеното място, в което се намира и в което има право да гласува. Тези избори са доста сложни", обясни Матева.

По думите ѝ ЦИК не приема за основателни твърденията в публичното пространство, че причина 131 машини за изборите на 2 април да не работят е в хартията. Комисията е направила анализ в 2 независими лаборатории на хартията, използвана тогава, и хартията от предишни избори.

"Становището и на двете лаборатории е, че хартията е с едни и същи характеристики. Проблемът на много от машините беше, че изобщо не стартираха, имаха проблеми с флаш паметите, с екраните, проблеми със софтуера, посочи говорителят на ЦИК и уточни, че на изпълнителя не е заплатено за тези машини.

Матева припомни още, че според Изборния кодекс е задължително да има създадено звено "машинно гласуване" към ЦИК.

"Още миналата година се опитахме да попълним състава на това звено, но тогава не се появиха кандидати", посочи тя.

Според нея възможна причина за това е предвиденото ниско заплащане. Такива специалисти в частния сектор получават доста по-високо заплащане, отбеляза още Матева и подчерта, че ще се обяви конкурс, но "сме наясно, че дори да се появят кандидати, те няма да могат да участват в работата за тези избори за общински съветници и кметове".

"Изборите са въпрос на национална сигурност и в работата по организацията им трябва да бъде ангажирана цялата държава. Ние отново сме в разговори с изпълнителната власт. Разчитаме и на това, че държавата ще подпомогне работата на ЦИК", категорична беше Росица Матева.

И изказа мнение, че поне 14 дни трябва да има между двата тура на изборите, за да може вторият тур да се подготви спокойно.