Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви Йордан Кръстанов за народен представител от 17-и МИР Пловдив - област на мястото на депутата от ГЕРБ- СДС Вежди Рашидов на заседание днес.

На 1 септември депутатите освободиха Вежди Рашидов като народен представител. В началото на август Рашидов подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, а след това и като депутат.

Съгласно Конституцията предсрочното прекратяване на пълномощията на народен представител винаги се постановява с решение на Народното събрание. Това може да се случи, когато народният представител е подал оставка или е налице влязла в сила присъда, с която му е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, или когато изпълнението на наказанието лишаване от свобода не е отложено, установена е неизбираемост или несъвместимост, както и смърт.

До оставката на Рашидов се стигна в резултат на негови думи към жените, жертва на насилие, изречени в почивката на извънредното заседание на Народното събрание в понеделник - 7 август, на което се обсъждаха промени в Закона за защита от домашното насилие и в Наказателния кодекс. Повод депутатите да прекъснат ваканцията си беше случаят с 18-годишното момиче от Стара Загора.

В същия ден, след като изказването на Вежди Рашидов стана публично известно, от ПГ на ГЕРБ-СДС поискаха той да се оттегли от председателското място в медийната комисия и от Изпълнителната комисия на партията, а скулпторът се извини за думите си.

Кой е Йордан Кръстанов

Йордан Кръстанов е председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Икономист по образование, той е член на СДС от 1990 г. Три пъти се е кандидатирал за депутат, но без успех досега. Кръстанов заемаше трето място на изборите в листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив-област на последните парламентарни избори. Тогава коалицията получи получи три депутатски места - Вежди Рашидов, Младен Шишков и д-р Иван Червенков от Асеновград. Кръстанов бе изместен от Шишков заради многобройните преференции за него.

Кръстанов е от пазарджишкото село Синитово, семеен, има две дъщери.

На последните парламентарни избори Йордан Кръстанов беше трети в листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив област.