Над 56% от столичани смятат да гласуват на местните избори в София, 16,1% не са решили, а 27,6 по-скоро няма да гласуват. Това сочат данните на проучване на "Центъра за анализи и маркетинг", представени от директора на му Юлий Павлов.

Проучването е финансирано и реализирано от Центъра за анализи и маркетинг в периода 21 - 25 юли. Изследването е направено сред 1212 пълнолетни граждани на София. Методът на регистрация на информацията е пряко стандартизирано интервю "лице в лице".

Кандидатът за кмет на София от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев би получил 33,4% от гласовете, ако изборите бяха тази седмица, а Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС 22,7%. На трето място в София би се наредил Деян Николов от "Възраждане" с 12%, а Ваня Григорова - БСП би взела 10,6%, Вили Лилков- 4,8%.

Георги Георгиев и Ваня Григорова не са официално обявени за кандидати за кметове.

Според проучването 34,1% биха гласували за листа за общински съветници от ПП-ДБ и "Спаси София", за ГЕРБ-СДС - 26,8%, "Възраждане" - 12,2%, БСП - 7,8%, "Има такъв народ" и "Български възход" биха спечелили по 2,2%, "Левицата" - 2%, а 3,6% ще гласуват с "не подкрепям никого".

Юлий Павлов представи и нагласите за гражданите на София за евентуални парламентарни избори. 33,1% от столичани биха гласували за ПП-ДБ и "Спаси София", 26,9% за ГЕРБ-СДС, "Възраждане" биха получили 12,4%, БСП биха получили 7,5%, а ИТН - 2,2%.

Малко над 34% от гражданите на София смятат, че правителството на акад. Николай Денков се справя по-скоро успешно, а 24% - по-скоро неуспешно. В София най-голямо доверие имат вицепремиерът Мария Габриел, премиерът Денков и кметът на София Йорданка Фандъкова. Президентът Румен Радев и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се нареждат на четвърто и пето място.

Малко над половината от анкетираните жители на София посочват, че високите цени и инфлацията са най-сериозния проблем пред страната ни, близо 22% - борбата с корупцията, 12,5% - съдебната реформа и промяната на Конституцията, а 11,7% - присъединяването към Шенген и еврозоната.