Трима мъже, сред които настоящият комисар по правосъдието Дидие Рейндерс и бившият президент на Швейцария Ален Берсе, са кандидати за приемник на хърватката Мария Пейчинович-Бурич начело на Съвета на Европа, обяви днес организацията, цитирана от Франс прес и БТА.

Бурич - бивш министър на външните работи на Хърватия, генерален секретар на съвета от 2019 г. и твърд защитник на човешките права и на демокрацията, реши да не се кандидатира. Нейният мандат, който изтича през септември, беше белязан от кризата в отношенията с Русия, чиято връхна точка беше изключването на Москва от Съвета на Европа през март 2022 г., след нападението над съседна Украйна.

Страните членки на организацията, общо 46, имаха срок до вчера да предложат кандидатури, като обикновено те са на бивши външни министри или премиери.

Шейсет и пет годишният либерал Дидие Рейндерс

Снимка: AP/БТА

Шейсет и пет годишният либерал Дидие Рейндерс, бивш белгийски министър на отбраната и ексминистър на външните работи, вече се е кандидатирал през 2019 г. в конкуренция с Бурич.

Социалистът Ален Берсе, на 51 години

Снимка: "X" Alain Berset

Социалистът Ален Берсе, на 51 години, е бил два пъти за президент на Швейцарската конфедерация - през 2018 г. е през 2023 г. В края на декември той напусна този пост, на който се редуват за по една година всички членове на 7-членния Федерален съвет, като едновременно с това запазват министерските си постове.

"Ако един политик остане повече от 12 години, това би било твърде дълго, защото ще започне да се смята за незаменим", каза Берсет, когато обяви, че ще се откаже от националната политика през юни.

50-годишният естонец Индрек Саар

Снимка: Скрийншот

Третият кандидат е 50-годишният естонец Индрек Саар - социалдемократ, министър на културата на стараната си от 2015 до 2019 г.

В момента той е член на парламентарната асамблея на Съвета на Европа, което може да му даде преднина в събирането на подкрепа за кандидатурата му, въпреки ясното предимство на Берсет като бивш президент на Швейцария.

Комитетът на министрите ще проведе поотделно интервютата с тримата кандидати през март 2024 г., като ще определи и окончателния списък, който ще бъде предаден на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, се пояснява в съобщението на Съвета на Европа, цитирано от АФП.

След това Парламентарната асамблея ще избере генерален секретар, което се очаква да стане през юни. Петгодишният мандат на новия генерален секретар ще започне на 18 септември.

Съветът на Европа има за своя основна мисия защитата на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона, като оновно се опира на Европейския съд за правата на човека - най-висшата съдебна инстанция за европейските граждани. Също така чрез препоръките и заключенията на специализираните комисии работи за предотвратяване на мъченията и борбата с корупцията.