5+1 партии влизат в следващия парламент, ако изборите бяха днес. Формацията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", е трета политическа сила със 7,1% подкрепа. Това сочат данните от изследване на "Тренд", направено през февруари по поръчка на вестник "24 часа", за нагласите на българите спрямо основните партии и институции. 

ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила с 20,3% подкрепа, изпреварвайки с малко над 2% БСП, която получава 18,1% подкрепа. Партията на Бойко Борисов след местните избори се ползваше с традиционния "бонус" на победителя от вота, но този ефект вече е консумиран. Кризата около водата в Перник вероятно също оказва влияние и това е довело до лека ерозия в подкрепата на основната управляваща партия, сочат социолозите.

В Народното събрание към днешна дата влизат още ДПС (6.7%) и Демократична България (4%). ВМРО остава с 2,6% подкрепа, което запазва реални шансове за представителство на партията на Каракачанов в следващия парламент.

Снимка: Тренд

Оценка на работата на парламента и правителството

Наблюдава се лек спад на положителната оценка на работата на парламента - 20%, докато правителството се държи на сходни нива - 28% в сравнение с последните месеци. 

Снимка: Тренд

Оценка на работата на президента

При оценката за работата на президента се отчита лека ерозия без това да довежда до безпрецедентно ниски нива на подкрепа. Спадът вероятно се дължи на изнесените в публичното пространство разговори между него и командирът на Военновъздушните сили. 

Снимка: Тренд

Оценка на работа на прокуратурата

Отчита се подобряване на стойностите за оценката на работата на прокуратурата в сравнение с проучване през месец ноември. Традиционно при встъпването в длъжност на нов титуляр начело на институция се регистрира повишаване на доверието, а към това трябва да се добавят и акциите на прокуратурата от началото на годината. 

Снимка: Тренд

Оценка на работата на омбудсмана

Съществен спад се наблюдава в положителната оценка за работата на омбудсмана, дължащ се на факта, че новият титуляр на поста не е толкова разпознаваемо и одобрявано лице в сравнение с предишния. Делът на посочилите, че не могат да дадат оценка за работата на омбудсмана нарастват с 15% през февруари в сравнение с месец май 2019 г., а положителните оценки отбелязват спад от 65% на 40%. 

Оценка на работата на министрите

В челната петица на министри с най-висока положителна оценка за работата си се нареждат Томислав Дончев с 30%, Красен Кралев с 27%, Екатерина Захариева с 26%, Младен Маринов с 25% и Емил Димитров-Ревизоро с 25%. В дъното на таблицата остават Деница Сачева с 12%, Данаил Кирилов 12%, Марияна Николова с 13%, Емил Караниколов с 13% и Росен Желязков с 14%, като техните позиции се дължат по-скоро на слаба разпознаваемост към този момент. 

При армията, полицията, БНБ и Българската православна църква положителните оценки са по-високи от отрицателните.