Шоуменът Слави Трифонов учредява партията си с новото име "Има такъв народ". Събитието, което се провежда в София, отново е закрито за медиите. На него обаче присъстват необходимите минимум 500 делегати.

Няма промяна в ръководството - председател е Слави Трифонов, а негови заместници са сценаристите Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев.

Новото лого на партията представлява стилизиран восъчен печат с името на партията на син фон.

Учредителната декларация преповтаря декларацията на партия "Няма такава държава", потвърди по-рано за БНР зам.-председателят на партията Тошко Йорданов. - "Новата партия има промяна в логото, както виждате. Това беше адски глупаво, няма никакво значение как се казва".

Снимка: БТА

Партията на Слави Трифонов се обявява за мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на депутатите наполовина, въвеждане на електронно гласуване и пряк избор на главния прокурор и на омбудсмана.

Снимка: БТА

Това е втори опит на Трифонов да постави начало на своя политически проект след провала на регистрацията на партия "Няма такава държава". Съдът отказа окончателно да я регистрира с мотива, че тя използва незаконно българското знаме в логото си. В Закона за политическите партии (ЗПП) е забранено в символа на политическа партия да се използва флага или внушения за него, достатъчно близки, че да се идентифицира партията със знамето на републиката.

Още след решението на първата инстанция Слави Трифонов обяви във Facebook, че ще обжалва "измислената причина", като посочи, че трите цвята на знамето присъстват и в символите на БСП, НФСБ и "Атака".