Местните избори показаха, че колективната мъдрост работи и на изборите всеки получи това, което заслужава, каза днес по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Той обяви, те са били успешни за ГЕРБ, защото има увеличаване на броя на общински съветници.

Загубата на кметски места, включително и областни градове, Дончев обясни с това, че демокрацията, работи. "Явно, опонентите ни са били по-добри", допълни той.

Тече комплексен политически анализ. Но изводите се натрапват от само себе си. Тези екипи, които образно казано са си свършили работата, те получиха своята подкрепа, другите - не. Чух от много политици как хората били заблудени овце, защо това не го казвате по време на изборите, а след това? Неведнъж съм имал повод да потвърдя за самия себе си, че колективната мъдрост работи и всеки получава това, което заслужава. Никой на никого не трябва да се сърди. Резултатът е добър. Има увеличаване на броя на общинските съветници, това, че има загубили, включително и в областни градове, демокрацията работи, хората са се произнесли, каза Дончев.

Вицепремиерът подчерта, че времената се менят и това налага промени в партийния организъм на ГЕРБ. Дончев не смята, че раздялата с Цветан Цветанов има отношение към представянето на партията на последните избори.

Има ефект на претупване, имаме градоначалници с над 10 години стаж като кметове, каквито и резултати да постигаш, има нормалният ефект на умора, на омръзване и затова политическите организми трябва да правят необходимото да се обновяват. Това не означава, че сме конформисти. Времената се менят, днес ситуацията е по-различна отпреди 10 години.

Коментирайки анализът на "Икономист интелиджънт юнит", излязъл тази седмица, според който управляващата коалиция в България няма да издържи до следващите избори през май 2021 г., Дончев посочи, че анализът не е добър, като в него има и откровено неверни неща. "Това не е хубаво, защото става дума за сериозен бранд", допълни вицепремиерът.

В отговор на въпрос Томислав Дончев посочи, че гледа позитивно на появата на нови политически формации, като тази на Слави Трифонов. "Българският избирател трябва да има избор. То е като на пазара - по голям избор, по-добре за хората", обобщи той.

Коментирайки исканите промени в изборното законодателство, от всички партии, с изключение на ГЕРБ, Томислав Дончев, каза, че не е добре това да се прави преди да са затихнали емоциите от изборите. Той призова първо да се изчака докладът на Централната избирателна комисия до парламента, в който ще се даде оценка и ще се посочат проблемите, за последните избори.

За коалиционното партньорство Дончев каза, че технологията на поддържане на коалиционните отношения е в режим на динамична стабилност.

Това не е сграда с бетонни основи, която няма да мръдне никога. Това изисква непрекъснати усилия да бъде поддържана стабилността. Не съм чул от която и да е партия от малката коалиция виждане, че тяхната политическа траектория, позиция се разминава с това мандатът да бъде довършен. Когато говорим за коалиционни формати, за мен честният формат е когато има изборни резултати, да се направи преглед на това какви са коалиционните възможности - дали е възможно да се управлява заедно. Трябва да се работи с партньори, с които има поне минимум от теми, по които да има съгласие, коментира Дончев.

В отговор на въпрос вицепремиерът обяви, че е неизбежно до 2-3 години да се появи завод на голям автомобилен производител в България. Това ще стане най-малко заради многото фабрики за компоненти за коли. За производителите е изгодно логистичната верига да е по-къса. Освен това, администрацията натрупа голям опит, покрай преговорите с "Фолксваген" и вече знаем какво искат тези компании и можем да реагираме бързо".

Като най-голямо предизвикателство пред администрацията, за която той е отговорен вицепремиер, Дончев вижда в бягството от рутината.