Имаме информация в аванс, че съвсем скоро ще има опити за нова афера, подобна на тази преди няколко години в Костинброд", каза членът на предизборният щаб на ГЕРБ и вицепремиер Томислав Дончев на пресконференция на партията след окончателните резултати от изборите. Имаме данни, че ще има опити балотажът да бъде представен като подменен, корумпиран, купен, особено в София. На въпрос кой ще направи такива опити той отговори, че това скоро ще стане ясно и напомни за т.нар. Констинбродска афера.

В деня за изборите трябва да се мисли и за деня след изборите, посочи Томислав Дончев и запита кой носи политическата отговорност. Загубилият все трябва да се оправдава с нещо, но имаме опити за компрометиране на изборния процес на втори тур в София, отбеляза вицепремиерът.

На Дончев това му напомня на нещо, случило се около "Костинброд". Той призова всички, които имат данни за опити за манипулация на изборния процес, да подадат данни в прокуратурата и контролните органи. Той припомни, че в началото на предизборната кампания е предупредил всички, че това са местни избори с цел гражданите да си изберат най-добрия отбор от кметове и общински съветници. "Местните избори не са парламентарни избори и не са референдум, но никой не ме чу", заяви Дончев.

Според него "да се опитваш да превърнеш местните избори в парламентарни, а комплексният анализ да показва, че си трета политическа сила, е огромен гаф". Дончев е съгласен, че местните избори могат да бъдат тест за политиките. Политиките, които ГЕРБ предлага, получили категорична подкрепа от хората. Политиките на левицата, които били пакетирани в един документ, не получили подкрепата на българските граждани.

"Натъкваме се на особен политически феномен - джендаризъм или полова неопределеност. Склонността да криеш кандидата си, да не играеш честно, да го ребрандираш и да го пребоядисаш - дава удивителни възможности", констатира вицепремиерът.

Той дори се пошегува, че имало един виц от соцвремето - нашият основен политически кандидат завърши на почетното второ място. Според него основният за смятане е по математика и аритметика в началните класове. В тази наука няма по-малко първи и по-малко втори - има първи, втори и трети, заяви Томислав Дончев.

Цветомир Паунов направи разбор на резултатите от местните избори, като подчерта напредъка на партията от последните избори през 2015 г. "Общините, които ГЕРБ спечели през 2015 г. на първи тур, са 91 общини. Спечелихме в 11 областни града през 2015 г., а на изборите в неделя 8 областни града", каза Паунов. От всички областни градове единствено в Пазарджик, Ямбол и Кърджали кандидатите на ГЕРБ не отиват на балотаж.

"При електоралната картина след първия тур съотношението ГЕРБ:БСП е две към едно. ГЕРБ печели в 163 от 265 общини в цялата страна и увеличава общинските си съветници с 80% в цялата страна, а те са 1807 в цяла България", добави още Паунов.

Дариткова посочи като неоспорим факт, че ГЕРБ увеличава общинските съветници в смесените райони. "Там ГЕРБ е основен опонент на ДПС, а БСП трайно е трета политическа сила", каза Дариткова. Пример за това са Хасково, Кърджали и Смолян.

"Привличаме голяма част от по-претенциозните гласоподаватели. Това са младите, тези с висше образование, с които търсим сътрудничество", каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров, а Томислав Дончев разкритикува опозицията, че са превърнали местните избори в парламентарни и посочи. "Ставаме свидетели на нов политически феномен - политически джендаризъм... Това да си скриеш кандидата, пребоядисаш, издигнеш от инициативен комитет. Традиция е и губещият да не е доволен след избора", добави вицепремиерът.