"Ключово значение за сигурността и стабилността има подкрепата за Украйна. Тази подкрепа е морален императив. Всички разбираме, че Украйна е жертва на непредизвикана агресия" Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, който участва в церемонията по връчването на дипломите на слушателите от випуск "Васил Левски" - 2023 на Военната академия "Г. С. Раковски".

"Работим по проект за инвестиционна програма, която ще гарантира пълно съответствие с новите съюзни планове за отбраната", каза Тагарев. Той допълни, че трябва да бъдат отчетени уроците от войната, която се води близо до нашите граници, както и решения от срещата на върха на НАТО във Вилнюс. "Руската федерация е определена като най-значителна и директна заплаха за сигурността на Алианса, мира и стабилността в евроатлантическия регион, а тероризмът, във всички негови форми и проявления, е най-пряката асиметрична заплаха", коментира министърът на отбраната.

Основен приоритет на редовното правителство е укрепването на отбранителните способности на страната, заяви Тагарев. 

Той посочи, че правителството е успяло да запази и дори леко да повиши равнищата на финансиране в отбраната, като даде за пример повишаването на заплатите в рамките на приетия бюджет на страната за 2023 г.

Некомплектът в Българската армия е около 20%, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти, след като участва в тържествената церемония. 

Според него е трудно да бъде говорено за увеличаване на числеността на армията при този некомплект. Успяхме да увеличим заплатите на военнослужещите още тази година. Надявам се, тази мярка ще помогне да повишим интереса към службата в армията, но няма да е достатъчна и трябва да бъде мислено за по-комплексно решение, коментира Тагарев.

Предвижда се да бъде създадена инфраструктура за базиране на многонационалната бойна група в района на Ямбол, каза министърът. Трябва да има бригаден щаб и една част от личния състав да бъде на наша територия и да има къде да ги настаним, обясни той.

Ако остане само с това второ удължаване, няма проблем, но не мога да прогнозирам как ще се развият нещата, така Тагарев коментира продължената нотификацията от Русия за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. В тази зона руските кораби блокират трафика на зърно от Украйна към Африка, каза министърът.

Спокойно обсъждаме ситуацията, не сме притеснени по никакъв начин. Всички съюзници са наясно с проблема, който създават руските действия в Черно море и имат готовност да помогнат на страната ни, обясни Тодор Тагарев и добави, че съюзниците ни са готови да инвестират в разузнавателни полети, за да бъде ясно каква е обстановката.

Според него не може да има мирно решение на войната в Украйна, при което страната да предаде територии на Русия.

Това, което се дискутира по отношение структура, инфраструктура, логистика, потвърди правилността на изводите и основните направления за работа, които заложихме в стратегическия преглед 2020 - 2032 в план 2020 - 2026, каза пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Според него България е адекватна на обстановката.

По отношение на некомплекта адмирал Ефтимов посочи, че винаги разглежда нещата паралелно - модернизация - повишаване на доходите - статут. Само тогава ще можем да направим службата адекватна, каза той. Началникът на отбраната е оптимист, защото има консенсус в държавата по отношение на армията и отбранителните способности.

Дипломи и назначения на длъжности на стратегическо и оперативно ниво днес получават десет офицери от магистърска специалност "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" на факултет "Национална сигурност и отбрана", както и 23-ма офицери от различните специализации на магистърска специалност "Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво" и от професионално направление "Военно дело" на факултет "Командно-щабен". Сред завършващите има и петима военнослужещи от Република Северна Македония.

Президентът Румен Радев връчи дипломите на първенците на випуска. На събитието присъстват още кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов и посланикът на Република Северна Македония у нас Агнеса Руси Поповска.