Областният управител на област София Вяра Тодева възложи спешно изработването на План за безопасност и здраве относно Паметника на Съветската армия, съобщиха от областната администрация.

Планът е във връзка със заповедта на главния архитект на Столичната община, както и с протокол за оглед, изпратен от кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, в който е констатирано предаварийно състояние на елементи от обекта.

Обществеността ще бъде запозната своевременно с изработения план и с неговото привеждане в действие, уточняват от областната управа.

Вчера експерти от район "Средец" са изготвили констативен протокол за състоянието на Паметника на Съветската армия в София, обяви по-рано през деня във Фейсбук кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. "Вече е изпратен на областния управител с предписание за незабавни мерки за ограничаване на достъпа на граждани в близост до съоръжението чрез поставяне на строителна ограда и демонтиране на опасните елементи", съобщава Трайков. Той посочва още, че в писмо до дирекция "Сигурност" на Столична община е поискал тя да предприеме мерки за спазване на условията за провеждане на акцията пред паметника, според които е изрично забранено да се поставят преместваеми обекти като шатри, палатки и други подобни.

На 9 август от "Левицата!" направиха палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия. На следващия ден към тях се присъединиха и представители на "БСП за България" и на "Възраждане".

С решение на Министерския съвет от 2 август бе променен статутът на Мемориален комплекс "Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост. Това означава, че имотът е в управление на областния управител Вяра Тодева.

Събарянето на Паметникът на Съветската армия влезе и в преизборната кампания за кмет на София. Вчера двама от кандидатите Васил Терзиев ("Продължаваме промяната", "Демократична България", "Спаси София") и Вили Лилков (инициативен комитет) вече обявиха с публикации във "Фейсбук", че не искат Паметникът на съветската армия да бъде в Княжеската градина. Според Терзиев монументът трябва да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, докато Лилков говори само за премахването му.