Лабораторни тестове са показали, че има недопустим материал в асфалта на пътя София-Своге, където тежко катастрофира автобус. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на пресконференция в централата на ГЕРБ, на която отхвърли искането на БСП за оставка на кабинета заради трагедията.

Той отбеляза, че според документите, подадени към АПИ, пътят отговаря на нормативите.

"Ще бъдат направени допълнителни тестове. В момента се водят процесуално-следствени действия, има информация, която не мога да споделя", посочи още Нанков, цитиран от БТА.

По думите му рецептата за асфалта е била одобрена през юли 2014 г., а през 2016 г. държавна приемателна комисия от 20 члена приема пътя без забележки, две години след като в този участък вече се е извършавало движение.

В неделя сутринта са взети проби от асфалта на мястото на злополучния инцидент. Лабораторен анализ показва, че в асфалта има варовик или доломит. Характерното за тези материали е, че имат склонност да се полират, обясни министърът.

"Съгласно нормативи и спецификация този материал е недопустим за влагане в асфалтовия слой, камо ли в неговата износваща част. Гаранцията на ремонтирания път важи от датата на въвеждане в експлоатация - 27 декември 2016 г. и е две години, т.е. до 27 декември 2018 г. Тъй като фирмата е отказала да отстрани дефекти на пътя, участъците ще бъдат ремонтиран за сметка на АПИ", отбеляза още Нанков.

Според него интересни ще са данните и от трафик камерите по време и след инцидента. Те ще бъдат предоставени на следствието.

"Може за БСП да не е важно коя е фирмата, ремонтирала пътя, но за следствените органи и за хората е важно", добави министърът.

Той пое ангажимент всички длъжностни лица, които имат отношение към инцидента с действията или бездействията си, да носят отговорност.

Междувремнено Цветан Цветанов - управител на "Мегаинвест-холд" ЕООД, потвърди в изявление до медиите казаното по-рано пред Dir.bg, че не е изпълнител, подизпълнител и партньор в реконструкцията на пътната отсечка край Своге. Горното е констатирано и при направената проверка от компетентните органи днес, твърди той.

Отсечката от пътя, на която се случи злополучният инцидент, е реконструирана от "Трейс Холд Груп" АД, която е водещ партньор в Обединение "Трейс Своге", посочва още управителят на "Мегаинвест-холд". Като водещ партньор, съгласно Договор за споразумение, "Трейс Холд Груп" АД е извършвала кореспонденция с АПИ, а ръководител на обекта е Бисер Иванов - представител на Обединението.

Цветанов подчертава, че по отношение на изпълнявания от "Мегаинвест-холд" рехабилитиран участък, той е изпълнен изцяло по стандартите и изискванията, приет с приемателна комисия, издаден Акт 16 и Удостоверение за добро изпълнение.