Бившият член на БСП настоящ лидер на "Движение 21" Татяна Дончева стана поредният политик с коментар по темата със задържането на Димитър Желязков-Очите и връзката му с червения общински съветник в Бургас Бенчо Бенчев и ексдепутата от ДПС Несрин Узун. Тя представи конспиративна версия, според която последните двама са били истинската цел на операцията.

"Всички политически партии са оплетени в тези казуси. Най-вече ГЕРБ. Те имат възможности да нанасят на своите политически противници удари, които да не могат да върнат. ГЕРБ имат най-големи възможности да реализират властта. Щетата за БСП и ДПС е очевидна и смятам, че е умишлено нанесена от ГЕРБ. Някой е казал на Митьо Очите да напусне страната. Той е изваден навън, за да хванат другите двама - Бенчо Бенчев и Несрин Узун. Близки до Очите в Националната сигурност са го информирали", заяви пред Bulgaria ON AIR Татяна Дончева от "Движение 21".

Тя опита да разсее част от неяснотата около казуса Бенчев-Очите като изтъкна, че Митьо Очите няма какво да прави като консултант на охранителната фирма на Бенчо Бенчев. "Желязков не може да има фирма, тъй като има присъда. Очите не е известен като експерт по сигурността. Какво ли прави там?", добави Дончева.

Органите на реда обявиха, че следва разширяване на разследването по казуса, но според госта в студиото това би довело до разводняване.

"В момента в парламента всички са представители на една политическа сила - БКП. Различни нейни кланове и крила. Тези хора не се самоизбират. Българският народ има опрощаващо отношение. Той е сеирджия. Къде са по време на изборите тези, които плюват управниците? Българите гласуват за победителя, а не за тези, които ще отговорят на изискванията им", поясни политикът.

"Българският политически живот трябва да позволява на хората с идеи, но не с много пари, да могат да се включват в системата. Когато политиката се определя от парите, всяка политическа партия ще има нужда от някой Бенчо. Така се взимат медии, социолози и бизнесмени. Ако искаме нормална политическа система, то значително трябва да са намалят парите от предизборните кампании, които отиват за медии. Около 95% от разходите отиват за медии. Всеки трябва да има право и възможност да се състезава", категорична бе Татяна Дончева.