Здравният министър от кабинета "Орешарски" Таня Андреева предупреди, че БСП може да създаваде впечатление за разграничаване от лявото семейство в Европа. Това ще се случи, ако бившият партиен лидер и настоящ президент на ПЕС Сергей Станишев не попадне в листата за предстоящите избори за ЕП.

"Това ще бъде лошо послание на разграничаване на БСП от ПЕС и всеки би си задал въпроса "Това не е ли началото, в което БСП не иска да бъде идентифицирана с лявото семейство в Европейския парламент и въобще с Европа?". Защото бъдещето на управниците, макар и в тази в момента разединена Европа с кризи в доверието, с това което се случва и във Великобритания, и във Франция, и така нататък, не е добър знак всеки да къса от основните политики", заяви Таня Андреева в предаването на bTV "Тази неделя".

"Липсва ми разговорът за политиките, които БСП ще прокламира на тези европейски избори. които ще защитава, защото залогът за европейските избори е много по-голям от това какво се случва вътре в БСП междуличностно. Залогът е дали БСП ще успее да спечели тези избори, да даде заявка за управление на БСП в бъдеще, но това не става по пътя на търсене на различията, а по пътя на търсене на това, което обединява. И БСП, и Сергей Станишев, като лидер на ПЕС, имат много ясни послания. А те са послания за повече социални права, за младежката гаранция, която беше една от големите политики на ПЕС и те успяха да я защитят, детската бедност", коментира Андреева.

"Не мисля, че Сергей Станишев хвърля сянка върху избора на Елена Йончева за водач на листата на левицата, но това което чух след пленума на БСП, е, че има голям брой организации (около 300), които са номинирали Станишев за водач или за член на листата на БСП". Това каза бившият здравен министър.

БСП, след като избра Елена Йончева за свой водач, отложи обявяването на другите имена за 14 април. Лидерът на левицата Корнелия Нинова смята пък, че "Сергей Станишев не трябва да бъде в листата на БСП". Така тя отговори на критиките на Станишев, че има нередности при избора на Елена Йончева за водач на евролистата. Андреева коментира, че не може да си обясни защо Нинова не иска Станишев в листата. Според нея единствено обяснение може да бъде "някакъв личностен спор, защото разлика между политиките на "Визия за България" и на ПЕС не се различават".

Тя обвини и някои хора от партията, които са подкрепяли Станишев по време на управлението му, в "измяна", като заяви, че утре при смяната на председателя на БСП ще забравят направеното и от Корнелия Нинова.

Според нея БСП не е в добра позиция да се втренчва в различията вътре в партията, защото залогът за евроизборите е голям.

"Залогът е дали БСП ще успее да спечели тези избори, дали ще даде заявка за управление на БСП в бъдеще, но това не става по пътя на търсене на различия, а по пътя на това, което обединява", каза още Таня Андреева.

Според нея посланията трябва да са общи: "БСП и Сергей Станишев имат много ясни послания за социална политика за младежка гаранция, която беше и една от най-големите политики на ПЕС и те успяха да я защитят, а много млади хора намират работа заради тази гаранция".