Дали ще бъде в листата Сергей Станишев и на кое място - ще реши Националният съвет на следващо свое заседание, което ще се проведе в първата половина на месец април. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос дали председателят на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ Сергей Станишев изобщо ще присъства в листата на левицата за предстоящите избори за Европейски парламент.

Коментарът си Нинова направи по време на пресконференция след среща с ръководството на Българска земеделска партия.

Нинова уточни, че решението се взима от Националния съвет според устава и правилата за подреждане на листата.

На въпрос, свързан с твърденията на бившия председател на партията Михаил Миков, който изрази откровени съмнения при избора за водач на листатата на БСП, Нинова отговори: "Ако някой има жалби, съмнения, има партия, има контролни органи - да ги отнесе тук, а не да ги развява по телевизията".

Тя коментира още, че ако си търсят оправдания за една загуба, може да се намерят много обяснения. "Факт е, че Националният съвет избра Елена Йончева за водач на листата", допълни Нинова.

"Днес проведохме среща с Българска земеделска партия - това е поредната ни среща с извънпарламентарни партии и граждански сдружения, в желанието ни да съберем повече подкрепа в общ фронт за гарантиране на честни избори", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на на пресконференция на "Позитано 20". По думите й по време на разговора са били обсъдени позициите на двете страни за промяната на изборните правила, като те имат съвпадение по тях.

"Имаме опасения от фалшификация и подмяна на вота, но имаме и решимост с общи възможности да противодействаме, за да гарантираме свободен, честен и почтен избор", коментира Нинова. Председателят на БСП използва случая, за да призове българските граждани да гласуват за когото те предпочитат, но да упражнят демократичното си право на глас.

"Тези разговори прерастват в разговори за политики. Българската земеделска партия представлява малки, средни, дребни земеделски производители. Днес обсъждахме как с общи усилия можем да защитим техните права - не само тук, но и с оглед на предстоящите европейски избори", заяви Нинова.

"Искаме да гарантираме равнопоставеност на българския дребен земеделски производител със земеделските производители на другите европейски държави", добави тя. По думите й е била обсъдена и програмата на БСП за развитие на земеделието, която се подкрепя от Българска земеделска партия.

От своя страна, от Българската земеделска партия благодариха за срещата и разискваните политики в сектор земеделие, Изборния кодекс и предстоящите избори. "Обсъдихме в нашия Управителен съвет отношението на БСП към българското земеделие и общите ни политики, които съвпадат в посока европейско и българско земеделие. Затова решихме да работим заедно по този процес", коментира председателят на партията д-р Пейчо Касъров. Той смята, че трябват гаранции правото на избор да не бъде опорочавано.