Лидерът на Партията на европейските социалисти и евродепутат от БСП Сергей Станишев заяви по БНТ, че в БСП няма разделение и се радва на подкрепата на ПЕС. Той призна, че има неразбирателство с Корнелия Нинова, но това е нормално, тъй като БСП е демократична партия. Категорично няма непреодолими различия между БСП и ПЕС, заяви Сергей Станишев. По думите му, съвпаденията между манифеста на ПЕС и "Визия за България" на БСП са почти пълни.

Насажданата в БСП представа, че ние сме нещо различно, е първо невярна, а след това създава поредица въпроси, които няма да формулирам, но нашите опоненти ще зададат на БСП. Не можеш да постигнеш целите си, ако не си част от голямото европейско семейство на социалистите, категоричен е Сергей Станишев.

ПЕС е семейството на промяната, изтъкна Станишев

На въпроса дали ПЕС дава подкрепата си за БСП, Станишев беше категоричен, че подкрепа има. Той заяви, че не вижда нагласи в БСП да напусне Партията на европейските социалисти.

Около листата за европейските избори има напрежение, каквото за съжаление никога не е имало, но това е въпрос към ръководството, отбеляза Сергей Станишев. Позицията на председателя на националния съвет е известна, но тя не отразява позицията на мнозинството от партията, заяви той.

Ако ние сме демократична партия, в това няма драма. Ние сме демократични и имаме различни мнения по различни въпроси, добави Станишев.

"БСП не е разделена, но има политическа логика. Трябва да се чува гласът на партията, който беше заявен много ясно. Това беше своеобразен референдум след партийните членове - конференциите, които се проведоха. Затова аз предложих и на предишния Национален съвет - дайте да свалим напрежението. Тогава предложих да се гласува първи и втори, защото е ясно, че има двама човека сме с най-много номинации - Елена Йончева и аз. Не може да отиваме да печелим допълнителни гласове, ако не се обединим вътрешно, ако не можем да решим спокойно този въпрос", заяви Станишев.

Животът ми е свързан неразривно с БСП, каза още лидерът на ПЕС.

Да избегнем Брекзит без сделка

На 10 април ще има Европейски съвет, който вече е свикан от г-н Туск, преди това 7-те премиери социалисти ще се съберат на платформата на ПЕС, за да обсъждаме. Ние ще се стремим да се избегне този най-негативен сценарий, защото той създава огромни икономически рискове и проблеми, създава огромна несигурност за хората и от двете страни на Ламанша, в това число и за стотиците хиляди българи, които живеят днес в Обединеното кралство, коментира Станишев.

По мнението му обаче това ще изисква Великобритания да преосмисли сегашната позиция и да поиска отсрочка, което обаче означава и участие в европейските избори, защото правно това е необходимост, след като останат в Европейския съюз.

Има ли шанс транспортният пакет да не мине

По темата "Мобилност" евродепутатът каза, че проблемът е, че "в пакета са вкарани 2 неща, които са трудно съвместими ни приемливи.

От една страна има неща, които пряко касаят почивките, заплащането, условията на труд и там има и добри неща, но наред с това в пакета са вкарани правила, които са "чиста форма протекционизъм" и недопускане на българския бранш, който е много голям в България - 17% от БВП. И това е вкарано в един пакет и създава една смес, която е неприемлива, коментира Станишев.

Когато нещата се решават с един-два гласа, това означава, че балансът не е намерен. Затова разумната позиция е да се отложи за следващия европарламент.

Българската страна не цели да провали приемането на пакета, а да не се случи по този начин, който разделя Европа, допълни Станишев.

По думите му, Европа на отечествата означава Европа на национализма, като даде за пример политиката на френския президент Еманюел Макрон.