Разходите за изпращането на бронетранспортьорите към Украйна надхвърлят 170 000 лв., съобщи министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев на брифинг в министерството, след като награди  трима заместник-министри за приноса им в логистиката и транспортирането на бронираните машини. 

За изпълнението на логистичната операция са използвани 26 специални машини, включили са се над 240 военни и цивилни служители, обясни Тагарев. Последните бронетранспортьори са отпътували към Украйна, като първият ешелон е отпътувал на 7 март.

Тагарев припомни, че споразумението за изпращане на техниката беше ратифицирано с решение на Народното събрание на 22 ноември миналата година, а законът за ратифициране на споразумението беше обнародван в "Държавен вестник" на 2 януари тази година.

Тагарев посочи, че същинската операция за транспортиране на бронетранспортьорите е започнала на 29 януари и е отнела четири седмици, като техниката е натоварена от седем зонални жандармеристки управления в страната. На 28 февруари е получено потвърждение за транспортиране. На следващия ден започва организацията за натоварване и изпращане, съгласно графика, каза Тагарев.

Тримата наградени за техния принос за логистиката и транспортирането на бронираните машини, са заместник-министърът на транспорта и съобщенията Бисер Минчев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова.

Бисер Минчев

Снимка: БТА

Изпращането на бронетранспортьорите към Украйна бе съпроводено с критики от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който нарече Тагарев "неработещ министър". "БТР-ите си стоят тук, а ние отиваме да подаряваме мечове", пък коментира Борисов по повод посещението в Киев на премиера Николай Денков в края на февруари. 

В отговор на журналистически въпрос дали ще остане на поста си, ако бъде сформиран кабинет, Тагарев отговори, че решението ще се вземе от политическите сили, които подкрепят идеята да има редовен кабинет. 

"Надявам се каквото и да е решението, който и да е министър по-нататък, да получи необходимата парламентарна подкрепа, за да може да изпълнява своите задължения. Ситуацията, в която се намираме, е доста сложна, необходимо е да се работи на високи обороти, да вървим към една по-бърза адаптация, и на армията, и въобще на страната, за посрещане на новите рискове за сигурността ни".

На въпрос относно нов пакет военна помощ за Украйна, Тагарев заяви, че всички решения, които са с конкретни параметри, са изпълнени. Има решения, които обаче са отворени. Това, което правим, е да анализираме заявените потребности от страна на Украйна, възможностите да допринесем за малка част от тези потребности. В повечето случаи става въпрос за взимане на решение на ниво изпълнителна власт, за да предоставим допълнителна помощ, каза Тагарев, цитиран от БТА. Той посочи, че има скорошно решение за помощ, като в момента тече обсъждане как ще се случи транспортирането. 

От името на Ивелина Дундакова наградата прие зам.-директорът на ГД "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" Петър Антиев

Снимка: БТА

Попитан за инфраструктурата на авиобазата "Граф Игнатиево", където трябва да бъдат приети новите изтребители F-16, Тагарев каза, че през последните месеци са идентифицирани допълнителни проблеми, има фирми, които са заявили, че искат да се откажат от изпълнението на договорите, тъй като искат рязко повишаване на стойността на тези договори, а от военното ведомство не са склонни да удовлетворят техните искания. Продължаваме да работим, за да управляваме по възможно най-добрия начин тези рискове, каза министърът. 

Относно увеличение на заплатите на военнослужещите, министърът заяви, че има внесен законопроект на Министерския съвет и добави, че ще говори с министъра на финансите Асен Василев. Има заложени всички необходими предпоставки това да се случи от 1 януари. В закона за бюджета ги има средствата, посочи Тагарев.

В Министерството на отбраната по-рано днес присъстващите запазиха минута мълчание в памет на патриарх Неофит, който почина снощи в 22.22 часа във ВМА, след като прекара в лечебното заведение над четири месеца заради белодробно заболяване. Той бе на 78 години.

Атанас Запрянов

Снимка: БТА