"Ваня Григорова не е човекът, който ще дава успокоителните на БСП" - това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV Георги Свиленски от левицата.

Думите му са във връзка с казаното от Григорова преди дни, че не е конкурент на Корнелия Нинова: "Призовавам хората, които са се напрегнали на "Позитано", да пият чай и да се успокоят".

Нейният коментар пък бе във връзка с изказване на зам.-председателя на левицата Атанас Зафиров, който обяви, че смята за обидно неглижирането от Григорова на усилията на членовете на БСП за изборния ѝ резултат. 

Според Свиленски е нелепо Ваня Григорова да дава съвети какво да прави БСП. По думите му тя може да благодари на градската организация, на националния съвет и на председателя на партията, които я издигнали. 

"Ваня Григорова трябва да благодари на гражданите, че са я направили общински съветник. Ако не бяха те, още щеше да е в КТ "Подкрепа". БСП от 30 години само два пъти не е успяла да стигне до балотаж в София", заяви Свиленски и я посъветва да се занимава с работата в общинския съвет, а не с работата на левицата.

Относно вота на недоверие, по който днес депутатите дебатираха, а утре ще гласуват, той коментира: "Вотът на недоверие е основен инструмент в парламентарната демокрация. Той е, за да чуят гражданите как правителство ги управлява и каква алтернатива предлага опозицията". 

"Днес стана ясно, че темата за национална сигурност и отбрана е една от болните на държавата", добави той.

По думите му проблемните теми били много. По думите му на границата на влизане хващали по-малко, отколкото на излизане от България. Също така посочи, че бронираните машини "Страйкър", които трябва да купим от САЩ, са модел на 30 години.

"На всички ни е писнало от този кабинет", каза Свиленски. Според него българите са готови да подкрепят всичко, само и само да си отиде това правителство.

"Нямаме правителство. Има хора, които изпълняват функциите на министри, имаме едни хора, които изпълняват функцията на техни ментори. Тези от първия ред - Борисов и Пеевски, ги нямаше. Няма кой да стане да ги защити", посочи Свиленски.

Относно бюджета той отново заяви, че левицата няма да го подкрепи. "Няма да подкрепим бюджет, в който се повишават данъци, в който се замразяват пенсии, ако това предала ГЕРБ, в който няма да са достатъчни парите за социална политика", уточни той.

"Посягат на най-обикновения български гражданин, на средната класа. Ние ще внесем предложение за облагане на свръхпечалбите на банките. Ще внесем предложение за таван на банковите такси", заяви Свиленски.