Евродепутатът Светослав Малинов (Реформаторски блок/ЕНП) не е успял да участва в гласуването за пакета "Мобилност" в Европарламента заради срив в диспечерската и компютърната система на летището във Франкфурт. Това обясни той пред bTV.

Малинов и още двама български евродепутати - Неджми Али (ДПС/АЛДЕ) и Николай Бареков ("Презареди България"/ЕКР), не участваха в гласуването, което определи пакетът да влезе в дневния ред на последното заседание на Европейския парламент.

156 бяха гласовете "за", а 154 - "против". Така промените, срещу които протестираха българските превозвачи, влязоха в дневния ред "на косъм".

Малинов беше категоричен, че ще гласува "против" в сряда.

"Имам ясна позиция против пакета "Мобилност" още от 2014 г.", отбеляза българският евродепутат. Той посочи, че няма зла умисъл в закъснението му. "Нито беше мое намерение, нито успях да го предвидя", заяви Малинов.

"От 750 души 310 се оказаха в пленарната зала. Летището във Франкфурт беше пълно с колеги евродепутати. Цялата делегация от Литва закъсня. Имаше огромен проблем и в този всякакво гадаене е съвършено излишно", каза Малинов на въпрос дали гласовете на отсъстващите български евродепутати биха били решаващи при гласуването.

Той допълни, че в пакета са заложени текстове, свързани с връщането на превозните средства и съответно задължаването за почивка на шофьорите, които са специално измислени, за да намалят конкурентоспособността на българските автопревозвачи.

По думите му има големи възможности за съпротива. "Убеден съм, че на по-късен етап задължителното връщане на превозното средство в страната, където е регистрираната фирма, ще отпадне", подчерта Светослав Малинов.