Росен Желязков се изправи на трибуната няколко минути преди да бъде свален от поста със 129 гласа "за", за да призове депутатите към смирение и подтискане на егото, за да "не се озоват на ешафода", докато си мислят, че играят на политическата сцена.

Той запази хладнокръвие по време на дебатите и не се включи в тях, след което заяви:

"Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут."

"Като народни представители трябва да имаме честност, почтеност и човещина. Битува мнението, че ние сме драматична група актьори в политическия театър. Понякога, когато актьорите се качват на сцената, се озовават на ешафода", предупреди той народните представители.

Желязков не нападна никого,нито онези, които поискаха оставката му, а вместо това се извини на всички.

"Сега сме в периода на Страстната седмица и трябва да подтиснем и гордостта, и егото, и на преден план да е смирението", продължи Росен Желязков.

"По повод на гласуването, искам на първо място да ви благодаря за доверието, да благодаря и за недоверието. И двете са огледала и създават някакъв образ и самооценка. Аз искам на всички вас да се извиня с действие или с бездействие, ако съм засегнал някои от вас като хора", каза Желязков.

"Всички ние в тази зала сме хора, но хора, пратени от други хора, за да работим за хората. Като хора имаме нашите страсти, но като народни представители, имаме отговорност. Скъпи колеги, за мен беше чест да бъда председателят на 49-ото Народно събрание", завърши изявлението си Росен Желязков, а залата избухна в бурни аплодисменти.

Веднага след кратката му реч зам.-председателката на НС Росица Кирова трябваше да подложи отстраняването му на гласуване, но се разплака и не успя да овладее треперливия глас пред микрофона. Тя опита втори път да прочете проекторешението, не успя и се обърна към залата: "Колеги, извинявайте".

Депутатите аплодираха и нея, а след миг Кирова все пак съумя да обяви вота, който беше еднозначен и постанови, че Росен Желязков си тръгва от поста пръв сред равни само ден преди окончателното разпускане на 49-ия парламент. Предсрочното му отстраняване беше поискано първо от опозицията, а после и от ПП-ДБ заради неспазване на задълженията му като председател и погазване на правилника на НС. От ГЕРБ предупредиха довчерашните си партньори в управлението, че това ще им се отрази негативно занапред, особено върху диалога с първата по големина политическа група. Срещу свалянето на Желязков гласуваха само ГЕРБ и ДПС.