Твърденията колко зле са станали нещата с ваксинационния процес се опровергават от числата. Това заяви от парламентарната трибуна служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който отговаря на депутатски въпроси относно подготовката на здравната система за посрещане на нова вълна на заболели от COVID-19 през есента и изграждането на национална детска болница. По думите му от декември до 10 май броят на ваксинираните над 60-годишна възраст е 430 000 души. От 10 май (при идването на служебния кабинет) досега са ваксинирани 490 000 души. 

Според него обаче са допуснати големи грешки с ваксинацията на населението у нас в началото на годината и ги изброи.

"Първата голяма грешка, допусната с Плана за ваксинация, е с договарянето на ваксините. България е дала приоритет на договарянето на ваксините на AstraZeneca за сметка на останалите три ваксини. По тази причина в началото на януари заради закъсняла регистрация на ваксината на AstraZeneca и поради намалената първоначална заявка на ваксините на Pfizer, България остава с много малко количество ваксини. Малко над 30 000 дози да поставени през месец януари у нас. Общо около 200 000 души са получили по една доза от ваксината до края на февруари", посочи той.

Според него втората голяма грешка е свързана с избора на приоритети. "Всички страни, освен България, са дали приоритет на възрастните. България не дава приоритет и на хората над 60 години и хора с тежки заболявания, те са поставени в четвърта категория след социални работници, служители във ферми за норки и други". Тази грешка според него е коствала живота на 10 000 души, починали по време на вълната през март и април. Служебният министър отчете, че 80% от починалите от COVID-19 са хора на над 60 години. "Част от тези животи щяха да бъдат спасени, ако страната ни беше дала приоритет на възрастните хора", смята Кацаров. 

По думите му с ваксинацията на възрастните хора се намалява рязко смъртността, докато имунизацията на младите хора намалява разпространението на вируса, но не се влияе върху смъртността.

Като друга грешка служебният здравен министър намира недобрата логистика. По думите му е "разбираемо и нормално" да има пропуски, но те трябвало да бъдат поправени своевременно. "Организацията в началото е трудна, ясно е, че ще има пропуски и неща, които във времето трябва да се поправят, но те не бяха поправени. Едва през май осигурихме доставката на ваксини на личните лекари".

Кацаров коментира и колко ваксини са изтичащ срок на годност: "Има риск за унищожаване на 22 000 ваксини на "АстраЗенека" поради изтичащ срок в края на юли". За други видове ваксини в момента няма такъв риск, но при всички положения се налагало част от ваксините да бъдат дарени или продадени на трети страни.

Министърът каза още, че по отношение на доставките, които България все още не е получила, е задействана процедура по "предварително разпределение". Министър Кацаров обясни, че това ще позволи на следващото правителство да не бъде изправено пред необходимостта от унищожаване на ваксините, което по думите му е най-лошият вариант. 

Той отчете, че по време на служебното правителство са били подобрени доставките до общопрактикуващите лекари, за да не се налага да пътуват и да отказват да участват в процеса на ваксинация. Също така са били разпространени брошури в пощенски станции и тото пунктове. Кацаров каза още, че предстои и кампания с мобилните оператори. 

Министърът коментира и въведените във Франция, Гърция задължителни ваксинации. По думите му това не е необосновано, а е свързано с риска от предаване на зараза на други хора. "Вие, като Народно събрание, може да обмислите и подобен тип мерки, ако е необходимо, но аз продължавам да бъда привърженик на това да остане доброволна ваксинацията. Нека се опитаме да убедим хората да направят това, защото чувстват че това е правилно", заяви министър Кацаров.